Україна як цивілізаційний суб’єкт: нова методологія розвитку людини та суспільства (рецензія на монографію С.І. Пирожкова, Н.В. Хамітова "Цивілізаційна суб’єктність України: від потенцій до нового світогляду і буття людини") - Кремень, В.Г. (Вісник НАН України, 2021)
Монографію С.І. Пирожкова, Н.В. Хамітова «Цивілізаційна суб’єктність
України: від потенцій до нового світогляду і буття людини» (Київ: Наукова
думка, 2020) присвячено осмисленню цивілізаційної суб’єктності України — такого стану розвитку, коли наша країна сама вирішує свою цивілізаційну долю, обирає ідентичність і партнерів. Автори ставлять і вирішують проблему віднайдення ефективної методології осягнення країни як суб’єкта історії та геополітики, пропонують розробку гуманістичного
цивілізаційного проєкту, який сприяв би гідній самореалізації людини. В роботі обґрунтовано необхідність формування нової системи безпеки в умовах гібридної війни, а також розглянуто євроатлантичний вектор як каталізатор суб’єктності України. The monograph by S. Pyrozhkov, N. Khamitov “Ukraine as a civilizational subject: from potencies to a new worldview
and human existence” (Kyiv, Naukova Dumka, 2020) is devoted to understanding the civilizational subjectivity of
Ukraine: a state of development when our country decides its civilized destiny, chooses identity and partners. The authors
pose and solve the problem of inventing an effective methodology for understanding the country as a subject of history
and geopolitics, propose the development of a humanistic civilization project that would contribute to a decent human
self-realization. The paper substantiates the need for the formation of a new security system in a hybrid war, as well as the
Euro-Atlantic vector as a catalyst for the subjectivity of Ukraine.