Чи було Закарпаття складовою частиною Русі-України на початках княжої доби? - Пеняк, П. (Княжа доба: історія і культура, 2012)
Проблему входження Закарпаття до
складу Русі-України не раз порушували на
сторінках наукових і періодичних видань.
Своїм корінням вона сягає другої половини
І тис. н. е. Сучасний стан вивчення археологічних, історичних, лінгвістичних джерел дає змогу висловити припущення, що
територія сучасного Закарпаття в кінці
Х – на початку ХІ ст. могла потрапити
під політичний вплив київського князя Володимира Святославовича. The problem of including of the Transcarpathia
in the complement of Rus-Ukraine not
once walked up the pages of scientific and periodic
editions. She arrives at times of the second
half of the I millenium A.D. The modern state of
study of archeological, historical and linguistic
sources gives an opportunity to expound supposition,
that territory of modern Transcarpathia
in the end of X – at the beginning of XI century
could get under political influence of the Kyiv prince Volodymyr Svyatoslavych.