Історично-географічний контекст літописного повідомлення про народження князя Володимира Святославовича: локалізація Будятиного села - Диба, Ю. (Княжа доба: історія і культура, 2012)
Проаналізовано літописний переказ
про народження князя Володимира Святославовича
у Будятиному селі, куди княгиня
Ольга відправила з Києва його матір Малушу. На підставі аналізу історичного контексту та географічних реалій Х ст. показано, що Малуша покинула столицю 962 р. у зв’язку з небезпекою антихристиянських
заворушеннь. З тієї ж причини того ж року
в поспіху покинув Київ і місійний єпископ
Адальберт, який перебував у Русі на запрошення княгині Ольги. Наведено нові аргументи, які доводять, що Малуша відбула у
прихильну до християн Західну Волинь, де
в околицях майбутнього Володимира знаходилися її родинні маєтності, серед яких
і літописне Будятине село, ототожнене із сучасним селом Будятичі. The article analyzes the chronice tradition
of Volodymyr Svyatoslavych birth in Budyatyne
village where his mother Malusha was sent from
Kyiv by Princess Olga. Based on the performed
analysis of the historical context and geographical
realities of the tenth century the author
concludes that Malusha left the capital in 962,
because of the risk of anti-Christian riots. Missionary
bishop Adalbert, who was in Rus’ at the
invitation of Princess Olga, left Kyiv in haste
the same year for the same reason. The article
presented new argumentative facts which prove
that Malusha arrived in favorable to Christians
Westrern Volyn, where her family estates were
located around the future town of Volodymyr,
including mentioned in the chronicles Budyatyne
village, which is identified as the modern
village Budyatychi.