Галицько-волинські зв’язки з німецькими землями: попередні зауваження - Войтович, Л. (Княжа доба: історія і культура, 2012)
Здійснено спробу охарактеризувати основні проблеми дослідження зв’язків галицько-волинських земель з німецькими землями у Х – на початку XV ст. Звернено увагу на торговельні зв’язки, початок яких зафіксував Раффельштеттенський митний статут (між 904–906 рр.), розвиток контактів вздовж міжнародних артерій Via regia та Бурштинового шляху, політику князів Данила Романовича та Лева Даниловича із залучення німецьких колоністів після монгольської навали і пов’язані з цією колонізацією культурні впливи. Виділено окремі аспекти політичних контактів, зокрема звернення до імператора Фрідріха І Барбароси князів Ростислава Івановича та Володимира Ярославовича, зв’язок Романа Мстиславовича з Філіпом Гогенштауфеном, контакти Данила Романовича з Бабенберґами, участь Романовичів у боротьбі за австрійську спадщину і в угорсько-німецьких конфліктах, союз короля Юрія Львовича з баварським герцогом Оттоном ІІІ, залучення сілезької шляхти Володиславом Опольським та заключний етап боротьби за королівство Русі на Констанцькому соборі 1414–1418 рр. Зроблено висновок про можливості продовження досліджень завдяки залученню масивів опублікованих латиномовних хронік та актових матеріалів, а також практично не використовуваних досі німецьких архівів. This article aims to describe the main problems of the relatoons between the Galician-Volyn lands with German lands in the X – early XV centurу. Attention is paid to the trade links, the beginning of which is fixed by the Raffelshtad customs statute (c. 904–806); the development of international contacts along the arteries Via regia and the Amber Road; the policy of attracting German settlers by Princes Daniel Romanovych and Leo Danylovych after the Mongol invasion and the cultural influences associated with this colonization. Highlighted some aspects of political contacts, including an appeal to the Emperor Frederick I Barbaros from Pninces Rostyslav Ivanovych and Volodymyr Yaroslaovvych, the relationahip of Roman Mstyslavovych with Philip Hohenshtaufen, contacts of Daniel Romanovych with Babenbergs, the participation of Romanovych dynasty in the struggle for the Austrian Succession and in the Hungarian- German conflicts, union of King Yuri Lvovych with Bavarian Duke Otto III, involvement of Silesian nobility by Volodyslav Opolsky and the final stage of the struggle for the kigdom of Rus’ at the council of Constanca (1414–1418). The author postulates the possibility of futher studies of published Latin chronicles and documents, and little used (so far) German archives.