Хто був ініціатором русько-римського зближення у 40-х роках ХІІІ століття: Данило Романович чи Інокентій ІV? - Паславський, І. (Княжа доба: історія і культура, 2012)
Аналізується історіографія питання
про ініціативу русько-римського зближення 40-х років ХІІІ ст., яке увінчалося коронацією князя Данила Романовича у 1253 р.
королівською короною. На підставі аналізу
джерел ініціатива визнається за князем.
На доказ наводиться не використане досі
в літературі свідчення з цього приводу
сповідника та біографа папи Інокентія IV
Миколи де Курбіо (Ніколо да Кальві). Проблему поставлено у широкий контекст контактів відповідного часу між Східною
та Західною Церквами. The article analyzes the historiography
of the rapprochement between Rus’ and Rome
in the 1240s, which climaxed in coronation of
prince Daniel in 1253. Based on the previously
unused source it argues that the rapprochement
was intiated by the Prince. The source is the testimony
Nicholas de Curbio (Niccolo da Calvi),
who a confessor and a biographer of Innocent IV.
The issue is contextualized within the broader
frame of contacts between Eastern and Western
Churches in those times.