Один різновид застібок до шкіряної сумки з літописного Звенигорода - Гупало, В. (Княжа доба: історія і культура, 2012)
Проаналізовано один артефакт, знайдений під час розкопок 2010 р. на території південної частини городища літописного Звенигорода. Здійснено порівняльну
характеристику із відомими аналогіями,
визначено функціональне призначення
предмета, який становив нижню частину
застібки на шкіряних сумках. Встановлено, що комплектний замок сумок своєю
формою і декором пов’язаний із християнською символікою. Аналогічні сумки інтерпретовано як атрибут терціаріїв. The artifact, found during excavations in
2010 in the southern part of the hill-fort of annalistic
Zvenyhorod, was analyzed. The comparative
characteristic with known analogies was
made, functional purpose of artifact which was
the lower part of pouch plating, was determined.
Complete pouch plating according to its form
and decoration can be associated with Christian
symbols. Similar pouches are interpreted as attribute
of tertiaries.