Ще раз про загадку загибелі князя Романа Мстиславовича - Войтович, Л.В. (Княжа доба: історія і культура, 2015)
Проаналізовано всі збережені джерела та версії істориків стосовно причин останнього походу першого галицько-волинського князя Романа Мстиславовича та його загибелі у 1205 р. Автор обстоює версію походу до Саксонії на підтримку свояка – німецького короля Філіпа Гогенштауфена у його боротьбі з Оттоном IV Вельфом і випадкової загибелі. In the article all sources which was saved, and versians of historias, are once again analysed in relation to reasons of the last hike of the first Galych-Volhynia prince Roman Mstyslavovych and his death in 1205. An author adheres to the version of hike of Roman to Saksoni in support the brother-in-law of German king Philip Gogenshtaufen in his fight from ON on IV Welf and accidental of death.