Участь князя Данила Романовича в інтронізації угорського короля Бели IV - Паршин, І.Л. (Княжа доба: історія і культура, 2015)
Розглянуто участь волинського князя Данила Романовича в урочистій церемонії інтронізації угорського короля Бели IV 1235 р. Повідомлення джерел, на які опирається цей факт, правдиві. Головну увагу приділено символічному змістові ведення коня. Дехто з дослідників тлумачить цей крок як добровільний вияв васальної підлеглості старшого Романовича новому монарху з династії Арпадів. Ці гіпотези поставлено під сумнів, адже їх доказова база небездоганна. Водночас проаналізовано обов’язок конюшого (Officium stratoris), поширеного у середньовічній Західній Європі. Зроблено висновок про надання почестей Белі IV, але не визнання його сюзеренітету. Цей жест забезпечував поле для політичного маневру в ході подальшої боротьби за Галицьку землю. The investigation deals with the problem of the participation of volhynian duke Danylo in the enthronement ceremony of the Hungarian king Bela IV in 1235. It is shown that the testimonies of historical sources about this fact are veridical. In the submined article the main anention is paid to the symbolic meaning of the leading a horse. Some researchers interpreted the move as a voluntary expression of allegiance subordination of older Romanovych to new monarch of the Árpád dynasty. These hypotheses are questioned, because their arguments are incomplete. At the same time it is analyzed the content of the widespread in medieval Western Europe groom service (Officium stratoris). It is concluded that this motion was granting the honors of Bela IV, but it wasn’t the recognition of his suzerainity. The gesture provided the framework for political maneuver in the further struggle for the Galician land.