"Список городов русских дальних и ближних": датыроўка протографа - Зайкоўскі, Э.М. (Княжа доба: історія і культура, 2015)
Аналізується збережена у пізніших
копіях рідкісна і все ще немало загадкова
пам’ятка східноєвропейської історіографії – “Список руських городів дальніх і
ближніх”. На підставі докладного аналізу
поодиноких реалій тексту та їх конкретного історичного контексту автор пропонує й обґрунтовує висновок про походження протографу з XIV ст., визнаючи присутність у збереженому тексті пізніших доповнень. There have been analyzed the “List of the
near and remotet owns of Rus’”, which was preserved
in the later copies and remainsan enigmatical
artifact of the Eastern European historiography.
Based on a detailed analysis of the rare realia
of the text and its specific historical context, the
author offers and justifies the conclusion about
the original dating of the protographas 14th century,
while the presence of later additions in the
preserved text is also recognized.