Ruskie i węgierskie przyczyny upadku władzy BolesŁawa Szczodrego w Polsce - Tęgowski, J. (Княжа доба: історія і культура, 2018)
Проаналізовано причини падіння влади Болеслава Щодрого в Польщі внаслідок внутрішнього конфлікту і вбивства краківського біскупа Станіславом. Запропоновано їх тлумачення у широкому контексті русько-польсько-угорських контактів, визначених родинними пов’язаннями правителів та окремими кроками їх політики. Докладно проаналізовано обставини пограбування князя Ізяслава Ярославовича в Польщі, коли він намагався вербувати там військо для повернення влади у Києві та розвиток ситуації, внаслідок якого краківський біскуп, відповідно до папської булли, всупереч Болеславу, чинив кроки щодо участі польських найманців у боротьбі за владу в Києві, внаслідок чого й виник конфлікт, в результаті якого Станіслав загинув, а Владислава вигнано з Кракова. The article deals with the reasons of the collapse of Boleslaw the Bold government in Poland as a result of internal conflict and murder of Krakow bishop Stanislaw. The interpretations of this process are offered in the broad context of Ruś-Polish-Hungarian contacts, determined by the family ties of rulers and the individual steps of their policies. Also, we analyzed the circumstances of the robbery of Prince Izyaslav Yaroslavovych in Poland when he attempted to recruit an army for the return of power in Kyiv and the development of a situation whereby the Krakow bishop, in accordance with the papal bull, in spite of Boleslaw, took steps to engage Polish mercenaries in the struggle for supremacy in Kyiv. So, the conflict arose, as a result Stanislaw was killed, while Vladislav was expelled from Krakow.