Холмський єпархіальний осередок часів короля Данила Романовича: міф як міфотворчість - Александрович, В. (Княжа доба: історія і культура, 2018)
Проаналізовано відомості Холмського
літопису короля Данила Романовича та інших дотичних до теми джерел, у яких зафіксовано функціонування від 1240-х років
Холмської єпархії. Підтверджено літописне
свідчення про її заснування в Угровську й переведення до Холму як відповідне практиці Київської митрополії XIII ст. Показано
безпідставність новішого погляду про походження відповідних літописних відомостей
як, нібито, пізнішої вставки та бездоказовість і помилковість версії про створення Холмської єпархії щойно на початку
XIV ст. Привернуто увагу до спотворення у новішій літературі літописного викладу
окремих важливих фактів холмської історії середини XIII ст., наслідком чого є, зокрема,
заперечення літописних переказів про існування угровського єпархіального осередку та
його переведення до Холму. The article analyzes the evidence of the
Kholm chronicle and other sources illuminating
the beginnings of the Kholm bishopric in the
1240s. It seeks to demonstrate that the foundation
of the bishopric with the center in Uhrovsk
and its next transfer to Kholm accorded to the
ecclesiastical practice of the Kyiv Metropoly in
the 13th century. It also takes issue with some recent
historiographic views of the late provenance
of the earliest evidence of the chronicle about the
bishopric and attempts to date its foundation
on the beginning of the 14th century. The recent historical studies have often misinterpreted
accounts of the chronicle about the history of Kholm from the mid-13th century which resulted
in the denial of the existence of the bishopric in Uhrovsk and its transfer to Kholm.