Клімат і погода Галицько-Волинської держави у писемній традиції XIII–XV століть - Паршин, І. (Княжа доба: історія і культура, 2018)
Розглянуто відображення кліматичних змін на території Галицько-Волинської
держави у писемних джерелах XIII–XV ст.
Встановлено, що надзвичайно холодні зими
для досліджуваних територій були аномаліями, хоча часті розливи річок вказують
на чималу кількість атмосферних опадів,
особливо снігу. Загалом, як підсумовано, для
XIII ст. характерний помірний клімат,
тоді як у наступному столітті відбувається похолодання, яке могло негативно
вплинути на сільське господарство місцевих
жителів. Хоча писемні джерела – не надто
надійна опора для аналізу погодних та кліматичних змін, зауважені трансформації
відповідають загальним європейським тенденціям того часу. The article deals with the reflection of
climate changes on the territory of the Galician-
Volhynian State in the written sources of
the XIII–XV centuries. It is shown that extremely
cold winters for the studied territories were
anomalies, although frequent flooding of rivers
indicated a significant amount of precipitation,
especially snow. In general, for the XIII century
was typical temperate climate, while in the
next century there was a cold, which could negatively affect the agriculture of local residents.
Although written sources are not very reliable for the analysis of weather and climate changes,
but the observed transformations are consistent with the general European trends of that time.