“Угорське підданство” короля Данила Романовича - Александрович, В. (Княжа доба: історія і культура, 2019)
Проаналізовано угорський хронікарський
переказ, згідно з яким король Данило
Романович вів у коронаційній процесії
угорського короля Бели IV (1235) перед ним
коня. Доведено безпідставність поширених
у літературі на цій підставі висновків про
визнання васальної залежності від угорського
монарха та угорське підданство й показано
поверховість численних тлумачень цього факту, здебільшого надто далеких від
буквальної вимови відповідного джерельного
свідчення, та виробленого на цій основі переконання
про підпорядкованість Галицько-Волинської держави угорським королям.
Вперше привернуто увагу до присутності
галицько-волинського володаря на коронаційних
урочистостях як одинокого зафіксованого
епізоду його тогорічного довготривалого перебування в Угорщині. We analyzed the Hungarian chronicle, according
to which king Danylo Romanovych led a
horse before the Hungarian King Bela IV (1235)
during the coronation procession. It is proved,
that widespread findings in the historiography
on the recognition of vassal dependence on the
Hungarian monarch are false. Also we have
shown the superficiality of numerous interpretations
of this fact, which are too far from the literal
requirement of the relevant source testimony,
and the conviction of the subordinate beliefs on
this basis. For the first time, attention was drawn
to the presence of the Galician-Volhynian ruler
at the coronation celebrations as the only recorded
episode of his long-term stay in Hungary.