Термін “Мала Русь” у документах XIV століття - Паршин, І. (Княжа доба: історія і культура, 2019)
Проаналізовано вживання терміну
“Мала Русь” у документах XIV ст. Автор
підсумував, що вперше та надалі послідовно
це означення зустрічається в актах константинопольських
патріархів, пов’язаних із заснуванням та функціонуванням Галицької
митрополії. Водночас, використання цього
топоніму свідчить про деяку рівнозначність Малої Русі та королівства Русі, тобто
окреслює Малу Русь саме як державу з королівською владою. Принаймні, дослідження
аналогічних за назвою географічних та політичних утворень середньовічної Центральної
Європи (Мала Угорщина, Мала Польща тощо) призводить саме до такого висновку.
Водночас, не відомо, наскільки тогочасна західна практика корелюється з грецькими
документами, хоча в останніх кордони Галицької митрополії чітко співпадають
з межами держави Романовичів. Подальші дискусії з цієї проблеми із залученням нових
джерельних свідчень, безперечно, наблизять істориків до вирішення цього питання. The article analyzes the appearing of the
term “Mala Rus’” in the documents of the XIV
century. The author concludes that for the first
time and in succession this definition is found
in the acts of the Patriarchs of Constantinople,
which are related to the founding and functioning
of the Galician Metropolitanate. This name
shows some equivalence of “Mala Rus’” and the
kingdom of Rus’. It defines Little Rus’ as a state with royal power. However, the study of another
analogous geographical and political objects of the medieval Central Europe (Little Hungary,
Little Poland, etc.) leads precisely to this conclusion. Also, it is not known how far Western
practice is correlated with Byzantine documents of the XIV century, although the borders of the
Galician Metropolitanate clearly impose on the borders of the Romanovych’s state. Further discussions
with including new sources will undoubtedly bring historians closer to resolving of the issue.