Сучасний дискурс Другої світової війни крізь призму публікацій "Українського історичного журналу" останнього десятиліття - Лисенко, О.Є.; Пастушенко, Т.В. (Український історичний журнал, 2017)
Подано характеристику/аналіз публікацій «Українського історичного журналу» за 2007–2017 рр. з історії України періоду Другої світової війни. В оглядових статтях про загальні тенденції та перспективи досліджень цієї тематики в
нашій країні автори відзначають існування у сучасному дискурсі трьох способів оповідати про Другу світову війну – «національний», «модерний», «російсько-радянсько-імперський». Найбільше матеріалів у журналі за цей час присвячено
дослідженням бойових дій, історії ОУН та УПА, діяльності радянських партизанів і комуністичного підпілля, різноманітним аспектам нацистської окупаційної політики. Нові тенденції простежуються у статтях на тему Голокосту
на території України, репресивної діяльності радянських органів держбезпеки в
роки війни, долі жінок у час екстремального насильства. This article presents an overview of the publications of the "Ukrainian Historical Journal"
for 2007–2017 about the history of Ukraine during the World War II. In articles about general
trends and perspectives of research on this topic in Ukraine, the authors mark the existence
in modern discourse of three ways to narrate about World War II: "national", "modern"
and "Russian-Soviet-imperial". Most of the materials in the magazine about these
issues are devoted to the study of battles, the history of OUN and UIA/UPA, Soviet partisans
and communist underground movement, various aspects of the Nazi occupation regime.
New trends were present in the articles about the Holocaust in Ukraine, the repressive
activities of the Soviet secret services during the war, the women’s history in the time of extreme violence.