Звернення головного редактора до читачів першого числа "Українського історичного журналу": програмна стаття Ф.Шевченка 1957 р. (вступна стаття й публікація О.В.Яся) (Український історичний журнал, 2017)
У програмній статті 1957 р. першого головного редактора «Українського історичного журналу» Ф.Шевченка (1914–1995 рр.) висвітлено основні напрями редакційної політики щойно заснованого часопису. У світлі ідеологічних догматів і партійних настанов часів хрущовської лібералізації проаналізовано стан історичної науки в радянській Україні, зокрема окреслено низку «запущених»
сфер та напрямів, численних прорахунків і прогалин, які потребують усунення, нагальної розробки й опрацювання. In the program article of 1957 by the first editor-in-chief of the “Ukrainian Historical
Journal” F.Shevchenko (1914–1995), highlights the main directions of the editorial
policy
of the newly-founded journal. In the light of the ideological dogmas and party
instructions of Khrushchev liberalization, author analyzed the condition of historical
science
in Soviet Ukraine. In particular, author described a number of “neglected”
spheres and areas, numerous miscalculations and gaps that need to be eliminated, urgently
developed and worked out.