Про суд історії (До 60-річчя заснування "Українського історичного журналу" та 50-ліття першої публікації статті Ф.Шевченка) (вступна стаття О.В.Яся) - Шевченко, Ф.П. (Український історичний журнал, 2017)
У статті першого головного редактора «Українського історичного журналу» Ф.Шевченка висунуто своєрідну візію про призначення та фах історика,
пов’язану з реконцептуалізацією старої ідеї про «суд історії». Обстоюється
теза про моральний і фаховий обов’язок історика дотримуватися у висвітленні й репрезентації минувшини професійних канонів, зокрема об’єктивності, неупередженості та фактографічної достовірності. Висловлюється думка про
імовірнісний і навіть парадоксальний характер історичного знання, котрі не
обов’язково корелюються із «законами історичного розвитку», окресленими канонами «історичного матеріалізму». In the article of the first editor-in-chief of the "Ukrainian Historical Journal" F.Shevchenko
was covered a unique vision of the appointment and specialty of a historian associated
with the reconceptualization of the old idea of a "court of history". Author advocated the
thesis of the moral and professional duty of the historian to observe in the coverage and
representations of the past of professional canons. In particular objectivity, impartiality
and factual reliability. The article expressed an opinion
about the probabilistic and even
paradoxical nature of historical knowledge, which does not necessarily correlate with the
"laws of historical development", outlined by the canons of "historical materialism".