Вольтер про Мазепу та Україну початку XVIII ст. - Приймак, Т. (Український історичний журнал, 2018)
У дослідженні пропонується порівняння методів трактування Вольтером
гетьмана Івана Мазепи та його козацької Батьківщини у двох найвідоміших
історичних працях французького мислителя: історії Карла XII, короля Швеції
та історії Російської імперії під час правління Петра Великого. Також обговорюється використання Вольтером письмових, усних джерел та його історичний метод загалом. Ставлення Вольтера до І.Мазепи й української незалежності взагалі було, в основному, позитивним в його ранній праці про Карла XII, натомість стало набагато більш обережним, навіть неґативним, у його
історії Російської імперії, написаній на замовлення російського двору, та яка
дуже схвально відгукувалася про реформи царя. Проте при детальному перегляді Вольтерової книжки про Карла XII, зробленій одночасно з його працею
про Росію, автор дійшов висновку, що Вольтер загалом не змінив свій позитивний погляд на І.Мазепу та незалежність України, і тому його справжнє ставлення важко визначити. Праці Вольтера, зокрема про Карла XII, користувалися авторитетом в Європі періоду романтизму та були основним джерелом поеми Дж.Байрона про І.Мазепу, а також багатьох інших творів літератури,
живопису, музики, які розглядали «мазепинську» тему. This study offers a comparison of Voltaire's treatments of Ivan Mazepa and his
Ukrainian Cossack homeland in two of his best known historical works: his History
of Charles XII, King of Sweden and his History of the Russian Empire under Peter the
Great. It also discusses Voltaire's use of written and oral sources and his historical
method in general. Voltaire's attitude towards the Ukrainian rebel "Hetmán" or
ruler, Mazepa, and Ukrainian independence in general, was basically positive in his
earlier work on Charles, but was much more guarded, indeed negative, in his History
of the Russian Empire, which was a work commissioned by the Russian court that
greatly praised the reforms of the ironwilled Tsar. However, in extensive revisions of
his book on Charles, done simultaneously with his work on Russia, the author came
to the conclusion that Voltaire did not change his generally positive view of Mazepa
and Ukrainian independence, and so, his true attitude remains somewhat difficult to
determine. Voltaire's work on Charles in particular was very influential throughout
Europe during the Romantic period and was the ultimate source of Byron’s poem on
Mazepa, and after him, many other works of literature, painting and music that treated the Mazepa theme.