Письма из хутора. Об украинской истории (До 170-річчя О.Єфименко та 100-ліття першої публікації її допису) (вступна стаття О.Яся) - Ефименко, А. (Український історичний журнал, 2018)
У листі-дописі О.Єфименко окреслюються кардинальні трансформації українського культурного простору, спричинені революційними метаморфозами 1917–1918 рр. Висвітлюється феномен культурно-просвітницького руху,
пов’язаного з масовим поширенням самоосвітніх курсів українознавства. Обстоюється теза, що українознавство є початковою, недиференційованою та
дисциплінарно неоформленою формою соціогуманітарних знань про Україну,
в якій поважне місце посідає історія України. Наголошується, що Українська
держава 1917–1918 рр. постала як вислід суспільного волевиявлення, а не як
продукт еволюційної й органічної поступовості в розрізі позитивістських уявлень. Розглядаються специфічні складнощі в репрезентації історії України з державно-політичної та територіально-просторової перспектив, зокрема у
царині педагогічних і культурно-освітніх практик. Акцентується увага на
тому, що історія України не є одноманітним просторовим тереном, а вирізняється культурною й територіальною багатоманітністю, позаяк історичний процес розгортався у сфері впливів трьох держав («політичних організмів») – Московської Русі, Польщі й Татарського ханства. In the letter-post by O.Yefimenko outlines the cardinal transformations of the Ukrainian
cultural space caused by the revolutionary metamorphoses of 1917–1918. Author
lightens up the phenomenon of the cultural-educational movement related with the
mass spread of self-education courses of Ukrainian studies. Also, author based the thesis
that Ukrainian studies are an original, undifferentiated and disciplined unformed
form of the socio-humanitarian knowledge about Ukraine, in which the history of
Ukraine occupies a respectable place. In the article noted that the Ukrainian state of
1917–1918 appeared as a result of public willing expression, but not as an evolutionary
and organic progression product in the context of positivist representations. Moreover,
the article researches the specific difficulties in the history of Ukraine representation
from the state-political and territorial-spatial perspectives. In particular, in the field
of pedagogical and cultural-educational practices. Author paid the attention that the
history of Ukraine is not a monotonous spatial area, but is distinguished by cultural
and territorial variety, because the historical process was unfolded in the field of three
states ("political organisms") influence – Moscow Rus’, Poland and the Tatar Khanate.