Подільське князівство у другій половині XIV ст.: особливості правового статусу - Ващук, Д. (Український історичний журнал, 2018)
Розглядаються особливості правового статусу Подільського князівства у складі Литовської держави. Аналіз історіографії з теми засвідчив, що більшість
дослідників звертали увагу на державний устрій Литви, а не на правовий
статус окремих земель/князівств. Історія Подільського князівства другої половини XIV ст. пов’язана з правлінням удільної династії Коріатовичів, а саме
небожів великого князя литовського Ольґерда: Олександра, Юрія, Костянтина, Федора. Розглянуто відповідні літописні та актові джерела. Це дало підстави зробити висновок про те, що Коріатовичі під час володарювання на
Поділлі зуміли суверенізуватися від центральної влади, що проявилося у правовій, політичній, військовій, економічній, культурній діяльності. Із Литвою князів пов’язувала лише належність до правлячої династії Ґедиміновичів. Їх
незалежність не було обмежено й після ленної присяги Людовікові Угорському
(навіть якщо такий факт і був). Самостійність Коріатовичів, на наш погляд, стала головною причиною ліквідації їхньої влади на Поділлі. This article covers peculiarities of the state-legal status of the Duchy of Podillia as
a part of the Grand Duchy of Lithuania (GDL). Our analysis of the historiographic
works related to the topic has shown that the majority of scientists were focusing their
research on the GDL’s political system and not on the legal status of the specific lands/
duchies. The history of the Duchy of Podillia in the end of the 14 century is connected
to the rule of the Koriatovych family, in particular to the nephews Oleksandr, Yurii,
Kostiantyn, Fedir of the Grand Duke of Lithuania Algirdas. Both chronicles and act
sources have served as a basis of this research, which made it possible to deduce that
the Koriatovych duke family was able to separate itself from the central government
of the GDL and become sovereign. This has reflected in their legal, political, military,
economical and cultural activity. The Koriatovych family was only connected with
GDL by their belonging to the Gediminids dynasty. Their independence was not limited
even after the oath to the Louis the Hungarian was made (if it was). This independence,
in our opinion, was the main cause of the liquidation of the Koriatovych’s rule in the
Podillia area.