Асиметричний аспект татарського військового мистецтва (ХVII ст.) - Ґліва, А. (Український історичний журнал, 2018)
Аналіз військових операцій татарських орд упродовж XVII ст. свідчить, що вони характеризувалися асиметричними діями. Основними особливостями були таємна підготовка до моменту головного удару, використання широкого спектра інструментів інформаційно-розвідувального характеру, спрямованість на цивільне населення та господарську інфраструктуру супротивника, застосування тактик тероризму і психологічного впливу для залякування атакованих. Асиметричні операції стали дієвим знаряддям Ґіреїв у досягненні політичних цілей на міжнародній арені, а постійний приплив невільників як їх результат позитивно впливав на функціонування економіки Кримського ханства. The analysis of military operations carried out by Tatar Hordes has shown that these operations were basically shaped by asymmetric actions. Their main characteristics were secrecy of action up to the moment of attack, use of information-and-intelligence warfare struggle instruments, a total character of operations taken against civilians, their material resources, with use of terrorist tactics and means of psychological impact that aimed at intimidating the community under attack. Pursuing asymmetric action was in the hands of the Giray dynasty one of the most important tools enabling them to efﬁciently achieve their political goals in the international arena and to support the economic development of the Crimean Khanate through permanent transfers of slaves and tangible property of various sorts.