Аґентурна справа "Щур" як джерело до вивчення методів аґентурної роботи радянських органів держбезпеки проти керівників українського визвольного руху - Патриляк, І. (Український історичний журнал, 2018)
Методи аґентурної боротьби радянських органів державної безпеки проти
керівництва ОУН та УПА розглядаються на прикладі аґентурної справи
«Щур», заведеної для пошуку керівника визвольного руху на Волині й Поліссі
Д.Клячківського. Чітко простежується послідовна картина збору попередньої
інформації на конкретну особу, формування мережі аґентів і провокаторів,
налагодження цілодобового нагляду за родичами розшукуваного. Матеріали
справи також дозволяють поставити під сумнів усталену в історіографії
тезу про проведення так званої «Оржівської операції», нібито спланованої
з метою ліквідації Д.Клячківського. Видається, що смерть одного з лідерів
ОУН та УПА стала випадковим доважком під час локальних дій внутрішніх
військ НКВС і співробітників НКДБ проти виявленого повстанського підрозділу. Лише після з’ясування особи вбитого командира УПА-Північ, із метою виправдати свою нездатність захопити Д.Клячківського живим та підкреслити важливість роботи «органів», у надрах апарату радянської держбезпеки було сформовано леґенду про масштабну «Оржівську операцію», яка нібито
планувалася й реалізовувалася під керівництвом найвищих очільників НКВС і НКДБ УРСР. The article is devoted to the consideration of the methods of the struggle of the Soviet
state security agencies against the leadership of the Organization of Ukrainian
Nationalists and the Ukrainian Insurgent Army on the example of the intelligence
case "Shchur", which was set up to search the leader of the Ukrainian liberation
movement in Volyn’ and Polissia Dmytro Kliachkivskyi ("Klym Savur"). From
the documents of the case, there is clearly a consistent scheme of the collection of
preliminary information on the wanted person, the formation of a network of agents
and provocateurs, the establishment of a 24-hour monitoring of his relatives. The
documents of the intelligence case "Schur" allow to question the established thinking
in the historiography about the conduct of the "Orzhiv Operation", planned for the
purpose of liquidation of D.Kliachkivskyi. It turns out that the death of one of
the leaders of the OUN and the UIA became a coincidence in the course of the local
operation of the Internal Troops of the NKVD and the NKGB staff against the
insurgent unit. Only after finding out the identity of the killed commander of UIANorth,
in order to justify his inability to capture D.Kliachkivskyi alive and underline
the importance of the work of the special services, in the depths of the apparatus of
the Soviet state security a legend was formed about the large-scale "Orzhiv Operation",
which was planned and implemented under the leadership the highest leaders of the NKVD and NKGB of the USSR.