Проблема української економіки в науковій і громадській думці XIX–XX в. (До 90-річчя першої публікації статті) (вступна стаття О.Яся) - Оглоблин, О. (Український історичний журнал, 2018)
У статті О.Оглоблина висувається та обґрунтовується теза про господарську автономію України як наріжний концепт економічної історії України ХІХ – початку ХХ ст. Обстоюється думка, що тодішній економічний процес на
українських обширах варто репрезентувати у вигляді тріади: «територіальна економіка» – «національна форма» – «національне визволення». Показується, що соціально-економічні події, явища та процеси транслювалися до культурної свідомості суспільства, що продукувало низку візій щодо осмислення становища «українського господарства» спершу в «територіальній», згодом –
«національній» формах у науковій і суспільній думці ХІХ – початку ХХ ст.
Наголошується, що концептуальна пропозиція О.Оглоблина наприкінці
1920‑х рр. спиралася як на позитивістські канони історієписання (органіцизм,
детермінізм, каузальність, фактографічний документалізм), так і деякі вимоги марксистської методології (матеріалістичне тлумачення, домінація економічних законів). Зазначається, що в тодішніх концептуальних пропозиціях ряду українських істориків, передусім О.Оглоблина і М.Слабченка, вибудовувалися антиколоніальні дискурси. Підкреслюється, що в типологічному плані концепція О.Оглоблина в багатьох аспектах нагадувала візію М.Волобуєва, зокрема його тезу про УСРР як історично оформлений національно-господарський організм. Відзначається, що подібність концепцій О.Оглоблина та
М.Волобуєва походила не тільки зі спільної конструктивної основи, а й базувалася на розгортанні антиколоніальних дискурсів. In the article by O.Ohloblyn, the thesis is presented and grounded about the economic
autonomy of Ukraine as the corner comcept of the economic history of Ukraine of the
19th – early 20th centuries. In the work grounded the thought that then-day economic
process in Ukrainian circles should be represented as a triad: “territorial economics” –
“national form” – “national liberation”. Author showed that socioeconomic events,
phenomena and processes were translated into the cultural consciousness of society,
which produced a series of visions of understanding the position of the “Ukrainian
economy” for the first time in the “territorial”, and then in the “national” forms in
the scientific and social thought of the 19th – early 20th centuries. In the article it is
noticed that the conceptual proposal by O.Ohloblyn in the late 1920’s was based on the
positivist canons of historical writing (organicism, determinism, causality, factographic
documentalism) and some requirements of Marxist methodology (materialist
interpretation, domination of economic laws). Also in the article noted that those-time
conceptual proposals of a number of Ukrainian historians, primarily O.Ohloblyn
and M.Slabchenko, were built the anti-colonial discourses. Author paying attention
that in the typological plan the concept of O.Ohloblyn in many aspects reminded the
M.Volobuiev’s vision. In particular, his thesis about Ukrainian SSR as historically
formed national-economical organism. Also, in the article noted that the similarity
of the concepts of O.Ohloblyn and M.Volobuiev was not only based on a common
constructive basis, but also based on the deployment of anti-colonial discourses.