Гетьман Павло Скоропадський та Українська академія наук: проблема пошуку президента - Папакін, Г. (Український історичний журнал, 2018)
На підставі аналізу широкого кола джерел висвітлено роль гетьмана
П.Скоропадського у визначенні кандидатури першого голови-президента створеної в листопаді 1918 р. Української академії наук. Зазначено, що сам гетьман розглядав як пріоритетну кандидатуру на цю посаду М.Грушевського, але
той рішуче відмовився з особистих, політичних причин та через концептуальні розбіжності з В.Вернадським щодо академічної моделі. Зрештою, першим президентом УАН став саме останній як визнаний організатор і реформатор
науки, головний двигун «академічної революції». Як імовірна кандидатура на
цю посаду міг фігурувати історик Д.Багалій, котрий користувався надзвичайним авторитетом у гетьмана та у середовищі національної опозиції. Харківський історик відмовився від усіх пропозицій обійняти високий державний
пост і, мабуть, Академію наук. Могла йти мова також про призначення президентом УАН М.Василенка, якого обрали другим після В.Вернадського керівником академії. Але на момент створення УАН він із моральних міркувань не прийняв таку пропозицію. Based on the analysis of a wide range of sources, the article highlights the question of
the role of Hetman Pavlo Skoropadskyi in defining the candidacy of the first Head-
President by the Ukrainian Academy of Sciences created in November 1918. It was
noted that Hetman himself regarded M.Hrushevskyi as a priority candidate for this
post, but M.Hrushevskyi strongly rejected the post for personal, political reasons and
conceptual differences with V.Vernadskyi concerning the academic model. Therefore,
V.Vernadskyi became the first president of the Ukrainian Academy of Sciences as
a recognized organizer and reformer of science, the main engine of the "academic
revolution". Also the historian D.Bahalii, who enjoyed extraordinary authority from
the Hetman and among the national opposition, could be among the likely candidates
on this post. Kharkiv historian refused all proposals to take a high state post and,
apparently, the Academy of Sciences. One could also talk about the appointment as
the president of the Ukrainian Academy of Sciences of M.Vasylenko, who was indeed
elected the second head of the Academy after V.Vernadskyi. But at the time of the
creation of the Academy, he could not accept such a proposal for moral reasons.