Патони (Паттони) та Паттон-Фантон-де-Веррайони: генеалогія роду - Томазов, В. (Український історичний журнал, 2018)
Висвітлюється історія та реконструюється генеалогія роду Патонів, з
якого походить ціла плеяда видатних діячів – військовики (Петро Іванович
Патон, Петро Іванович Патон-Фантон-де-Веррайон, Микола Іванович Патон, Олександр Миколайович Патон), дипломат (Оскар Петрович Патон),
правники (Іван Петрович Патон, Оскар Миколайович Патон), архітектор
(Петро Юрійович Патон), земський і громадський діяч (Михайло Оскарович
Патон) та науковці (Євген Оскарович Патон, Володимир Євгенович Патон,
Борис Євгенович Патон, Євгенія Борисівна Патон). Використано переважно джерела офіційного походження з архівосховищ України та Росії, зокрема справи про дворянство, що містять величезну кількість матеріалів як власне генеалогічного, так і загального біографічного характеру. Усі документи мають високий рівень достовірності. Незважаючи на це, під час верифікації
інформації здійснювалося їх критичне осмислення та зіставлення з іншими джерелами. In the article the author highlights the history and reconstructs the genealogy of
the Patons, from which comes a whole galaxy of prominent figures – military (Petro
Ivanovych Paton, Petro Ivanovych Paton Fanton de Verrayon, Mykola Ivanovych
Paton, Oleksandr Mykolaiovych Paton), diplomat (Oskar Petrovych Paton), lawyers
(Ivan Petrovych Paton, Oskar Mykolaiovych Paton), architect (Petro Yuriiovych
Paton), public figure (Mykhailo Oskarovych Paton) and scientists (Yevhen Oskarovych
Paton, Volodymyr Yevhenovych Paton, Borys Yevhenovych Paton, Yevheniia Borysivna Paton). The author used the sources of official origin from the archives of Ukraine and Russia. They contain a huge amount of documents of the genealogical
and general biographical nature. All documents have a high level of reliability.
During the verification of the information, their critical thinking was carried out and a comparison with other sources.