Державотворчі процеси на західноукраїнських землях крізь призму національно-демократичної революції 1914–1923 рр. - Реєнт, О.; Великочий, В. (Український історичний журнал, 2019)
Головна увага приділяється з’ясуванню «вузьких місць» та перспектив подальшого вивчення комплексу питань, пов’язаних із державотворчими процесами
на Галичині за воєнно-революційної доби 1914–1923 рр. Стрижневими підвалинами оновленого концепту національно-демократичної революції на західноукраїнських землях є її сприйняття й конструювання в контексті загально-континентального процесу боротьби європейських народів за своє національне
визволення та державне самоствердження в період Першої світової війни.
Виходячи з такого підходу, нижню межу цього процесу (національно-визвольні
змагання на західноукраїнських землях) і явища (Листопадова 1918 р. національно-демократична революція) слід не лише об’єднати, а й взаємно детермінувати, розглядаючи їх у контексті тяглості й неперервності. Уважаємо
за можливе використання в такому випадку поняття «національно-демократична революція на західноукраїнських землях 1914–1923 рр.». Із такого трактування хронологічних меж національно-демократичної революції на західноукраїнських землях логічно випливає потреба уточнення меж усієї Української революції другого – третього десятиріччя ХХ ст. Насамперед тому, що її
складовою та невід’ємною частиною є революційні події на західноукраїнських
землях цього періоду. З іншого боку, саме ці події й розширюють межі власне
Української революції в її загальнонаціональних масштабах, утверджують її
парадигму як національно-визвольну, національно-державницьку, соборницьку. The cornerstone of the renewed concept of a national-democratic revolution in Western
Ukrainian lands is its perception and design in the context of the general continental
process of the European peoples’ struggle for their national liberation and state selfaffirmation
during the World War I. Within the framework of this approach, the lower
boundary of the process (national liberation struggle in the Western Ukrainian lands)
and the phenomenon (November 1918, the national democratic revolution) should not
only be united, but also mutually determined. Moreover, they should be considered in
the context of continuity and subsequence. Hence, in this case the possible use of the
term “National democratic revolution in the Western Ukrainian lands 1914–1923”
is being analyzed in the article. On one hand, thanks to such an interpretation of
the chronological boundaries of the national-democratic revolution in the Western
Ukrainian lands, logically there arises the need to clarify the boundaries of the entire
Ukrainian revolution of the second or third decade of the 20th century. First of all,
because its constituent and integral part is the revolutionary events in the Western
Ukrainian lands of this period. On the other hand, it is these events that extend the
boundaries of the actual Ukrainian revolution on its national scale, and establish its
paradigm as a national liberation, national-state, and community-unity one.