Повсякдення Острозьких у світлі реєстру князівського майна - Русина, О. (Український історичний журнал, 2019)
Подається стисла інформація щодо нового джерела до історії князівського
роду Острозьких і, передовсім, гетьмана Великого князівства Литовського
Костянтина Івановича Острозького. Документ виявлено у фондах відділу рукописів Бібліотеки ім. Врублевських Литовської академії наук (Вільнюс). Це – інвентар, який фіксує особисте майно Костянтина Острозького й частковий
його розподіл між родичами і слугами по смерті князя. Реєстр включає дорогий одяг, головні убори, взуття, прикраси, тканини, хутра, пір’я та віяла, військове спорядження, мечі, шпаги, вогнепальну зброю, панцири, щити, упряж,
сідла, килими, срібний і металевий посуд, домашнє начиння, акти за печаткою князя. На особливу увагу заслуговують культурні аспекти закладеної в документі інформації. Зокрема згадано про орган, табулатуру і придворного
органіста, святковий маскарад, портретний образ Костянтина Острозького
(який, можливо, став іконографічним прототипом відомих нині пізніших зображень). Реєстр унаочнює не тільки соціальний статус і неабиякі фінансові можливості Острозьких, а й полікультурний характер тодішнього суспільства, де співіснували різні етнічні групи та конфесії. Не дивно, що в документі зустрічаємо згадки про «святості» як православної, так і римо-католицької
церков. Цінна й генеалогічна інформація, зокрема свідчення того, що дочка
Костянтина Острозького Софія не померла в дитинстві, як це традиційно
вважалося, а досягла шлюбного віку й була видана заміж. Загалом цей інвентар, що його повна публікація планується найближчим часом в Інституті історії України НАНУ, став суттєвим доповненням до джерельної бази острогіани. Він дає унікальну можливість зазирнути у щоденне життя маґнатської родини першої половини XVI ст. і заразом позбутися низки помилкових
уявлень щодо його особливостей. The article represents a brief examination of the completely new source relating to the
family history of princes of Ostroh, primarily renowned hetman of the Grand Duchy
of Lithuania Kostiantyn Ivanovych Ostrozkyi (ca. 1460–1530). The document was
found in the Manuscripts Department of the Wroblewski Library of the Lithuanian
Academy of Sciences (Vilnius). It is an inventory of prince Kostiantyn’s belongings
which were partly distributed among his relatives and servants after his death. The
register includes such items as expensive cloth, hats, footwear, jewelry, fabrics, furs,
feathers and fans, ammunition, swords, spades, guns, armors, shields, harnesses,
saddles, carpets, silver and metal tableware, utensils, documents sealed by prince.
Of special interest are cultural aspects of data from the inventory. The document
mentions organ and court organ-player, masquerades on festive occasions and portrait
of Kostiantyn Ostrozkyi which probably was an iconographic prototype of hetman’s
existing images. The register reveals not only social status and financial positions
of Ostrozki, but also multicultural nature of the society they lived in. Its prominent
feature was a peaceful coexistence of different ethnic groups and confessions.
No surprise that we find in the inventory luxurious paraphernalia and books for
both Orthodox and Roman Catholic churches. It contains also a valuable information
regarding genealogy of Ostrozki. As it appears, Kostiantyn’s daughter Sophia, despite
traditional notions, did not die as a child but attained the marriageable age and got
a husband. As a whole, the document is an important addition to the existing sources
covering activities of the princes of Ostroh. It gives us a unique chance to take a look
into everyday life of influential magnates of the Grand Duchy of Lithuania in the first
half of the 16th century and debunk some false notions regarding its characteristic
features. That is why the inventory should be published in full in the nearest future.