Роль Лесі Українки в інтелектуалізації української літературної мови - Януш, Я. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2008)
Визначається роль Лесі Українки у піднесенні інтелектуального рівня української літературної мови. Основна увага зосереджується на аналізі лексики драматичної спадщини письменниці, яка є вершиною її поетичного генія, та на специфіці її використання. На лексичному рівні з’ясовуються основні способи, якими Леся Українка сприяла посиленню інтелектуального рівня, виражальних можливостей та розвитку словникового складу української літературної мови кін. ХІХ – поч. ХХ століть. In the article Lesya Ukrainka’s role in the process of the Ukrainian standard language intellectual level improvement is determined. Analysis and specificity of usage of lexicon of the drama heritage of the writer being a peak of her poetic genius are focused on. The main ways Lesya Ukrainka used to contribute to the process of improvement of the Ukrainian standard language intellectual level, expressing capabilities and lexis enlarging at the end of the19th – beginning of the 20th centuries are observed on the lexical level.