Рецепція Люблінської унії в польському національному русі 1850–1860-х рр. на півдні України (за матеріалами Державного архіву Одеської області) - Бачинська, О. (Український історичний журнал, 2019)
Мета дослідження – на основі архівних матеріалів проаналізувати нову рецепцію Люблінської унії 1569 р., що відбувалася в польському
національному русі в 1850–1860-х рр. на півдні України. Методологія дослідження спирається на принципи історизму, системності, науковості. Використано такі загальноісторичні методи: історіографічний аналіз, термінологічний аналіз, компаративний, типологічний. Авторка дотримується цивілізаційного підходу та засад інтелектуальної історії. Наукова новизна.
На основі широкого кола опублікованих джерел і документів Державного архіву Одеської області запропоновано нову рецепцію унії 1569 р. з «Полудневою»
(Південною) Україною. Висновки. Архівні документи свідчать, що південноукраїнські території стали важливим плацдармом розповсюдження нових ідей, зосередження діячів польського руху, концентрації відповідної літератури
та зброї. З’ясовано, що нова рецепція Люблінської унії 1569 р. включала українські землі як окрему складову нової держави – поряд із Польщею та Литвою. Проявлялась вона не лише в усних висловлюваннях або листуванні, зверненні
до подій історії України та її видатних діячів, але й у наочних матеріалах –
картах, геральдиці, печатках. Ураховуючи стратегічне значення Одеси, усі ці матеріали являли значну проблему для місцевих російських чиновників, котрі фіксували зазначені ідеї в рапортах, повідомленнях, розпорядженнях, звітах
тощо. Вочевидь нова рецепція Люблінської унії передбачала включення до складу нової держави південноукраїнських теренів включно з Одесою як «Полудневої землі» (в польському національному русі навіть з’явилася посада «комісара полудневих країн»). The purpose of the research is to analyze the new perception of the
provisions of the Union of Lublin, which was widespread in the Polish national
movement in mid 19 century on Southern Ukraine (based on the State Archives of
Odesa region documents). The research methodology is based on the principles
of historicism, systematic, scientific. The following general-historical methods
have been used: historiographical analysis, terminological analysis, comparative,
typological. The author adheres to the civilizational approach and principles of
intellectual history. The scientific novelty of the basis of a wide range of published
sources and new unpublished documents of the State Archives of Odesa region.
Conclusions. The documents from the State Archives of Odesa region shows
that the Southern Ukrainian territories became an important springboard for the
dissemination of new ideas, for the concentration of the Polish movement figures and
for the concentration of relevant literature and weapon. It was discovered that the
new perception of the Union of Lublin includes idea of the Ukrainian lands as a
separate constituent of the new proposed state on an equal footing with Poland and
Lithuania. The idea was manifested not only in speakings or correspondence, appeals
to the events of the history of Ukraine, and its prominent figures, but even in visual
materials – maps, heraldry, seals. Taking into account the strategic importance of
Odesa, all these materials represented a significant problem for Russian empire local
officials, who recorded the mentioned ideas in official reports and orders. Probably
the new perception of the Union of Lublin assumed the inclusion of the Southern Ukraine with Odesa to the new state.