Мобільний зв'язок п'ятого покоління та його місце у трансформаційних процесах цифровізації економіки - Князєв, С.І. (Економіка промисловості, 2021)
Становлення цифрової економіки у світі відбувається завдяки розвитку нових проривних технологій, що розгортаються у процесі четвертої промислової революції.Базовою з них став мобільний зв'язок п'ятого покоління (5G), що забезпечує можливість реалізації великого обсягу нових інформаційно-комунікаційних та апаратних рішень і продуктів для економіки та суспільства. Держави, що набувають першості в розбудові 5G- інфраструктури та загальному прийнятті стандартів мобільного зв'язку п'ятого покоління, зможуть застосувати свій успішний досвід для розгортання нового покоління зв'язку в інших країнах, що відкриває широкі можливості для посилення технологічного, економічного та геополітичного впливу.Статтю присвячено аналізу тенденцій становлення та розвитку технологій мобільного зв'язку п'ятого покоління у світі та його впливу на процеси цифровізації економіки, а також визначенню перспективних практик для імплементації в умовах України.Визначено, що для 5G, на відміну від попередніх поколінь зв’язку, характерна масштабна віртуалізація що виходить за рамки виключно апаратних й інфраструктурних рішень, а більшість його функціоналу реалізується програмним способом. Саме тому йогочасто називають не мережею, а системою або платформою, що уможливлює реалізацію значного обсягу послуг і рішень, таких як: надшвидкісна передача даних, різноманітний спектр сервісів Інтернету речей, збереження великих масивів даних у хмарних сховищах, сервіси віртуальної реальності, смарт-автоматизація та роботизація виробництва, безпілотний транспорт та ін. Проте для 5G має і недоліки (унаслідок використання коротких радіохвиль із швидким затуханням), які актуалізують виклики, пов’язані зі зростанням споживання сировини й енергії, збільшенням техногенного навантаження, недостатністю вивчення впливу на здоров'я людини, негативним впливом на локальні екосистеми тощо.Визначено, що 5G-технології, будучи новими, згідно з концепцією життєвого циклу технологій перебувають у нижній частині S-подібної технологічної кривої. Цей етап розвитку технологій характеризується значними обсягами фінансових вкладень та невеликою економічною віддачею, пов’язаною передусім із продажами радіочастотного ресурсу. Запропоновано заходи, спрямовані на уникнення в майбутньому для України ролі сировинного придатку технологічно розвинутих країн, а також формування сприятливого національного інституційного середовища та забезпечення підтримки і стимулювання розвитку новітніх технологій цифрового зв'язку. Становление цифровой экономики в мире происходит благодаря развитию новых прорывных технологий, разворачивающихся в процессе четвёртой промышленной революции. Базовой из них стала мобильная связь пятого поколения (5G), обеспечивающая возможность реализации большого объёма новых информационно-коммуникационных и аппаратных решений и продуктов для экономики и общества. Государства, завоевавшие лидерство в развёртывании 5G-инфраструктуры и принятии общих стандартов мобильной связи пятого поколения, смогут применять свой успешный опыт для внедрения 5G в других странах, что открывает широкие возможности для усиления технологического, экономического и геополитического влияния.Статья посвящена анализу тенденций становления и развития технологий мобильной связи пятого поколения в мире и его влияния на процессы цифровизации экономики, атакже определению перспективных практик для имплементации в условиях Украины.Установлено, что для 5G, в отличие от предыдущих поколений связи, характерна масштабная виртуализация, выходящая за рамки исключительно аппаратных и инфраструктурных решений, а большая часть её функционала реализуется программным способом. Именно поэтому её также часто называют не сетью, а системой или платформой, представляющей возможность осуществления значительного объёма услуг и решений,таких как: сверхскоростная передача данных, разнообразный спектр сервисов Интернета вещей, хранение больших массивов данных в облачных хранилищах, сервисы виртуальной реальности, смарт-автоматизация и роботизация производства, беспилотный транспорт и др. Однако 5G имеет и ряд недостатков (вследствие использования коротких быстро затухающих радиоволн), актуализирующих вызовы, связанные с ростом потребления сырья и энергоресурсов, повышением техногенной нагрузки, недостаточно изученным влиянием на здоровье человека, негативным влиянием на локальные экосистемы и др.Определено, что 5G-технологии, будучи новыми, согласно концепции жизненного цикла технологий находятся в нижней части S-образной технологической кривой. Этотэтап развития технологий характеризуется значительными объёмами финансовых вложений и небольшой экономической отдачей, связанной преимущественно с продажей радиочастотного ресурса.Предложены мероприятия, направленные на предотвращение превращения Украины в сырьевой придаток технологически развитых стран, а также формирование благоприятной национальной институциональной среды и обеспечение поддержки и стимулирования развития новых технологий цифровой связи. The formation of the digital economy in the world is due to the development of a number of new breakthrough technologies that are unfolding in the process of the Fourth Industrial Revolution. The basic of them is the fifth generation of mobile communication (5G), which provides the opportunity to implement a large number of new information and communication technologies, as well as hardware solutions and products for the economy and society. Countriesthat take the leadership in building 5G infrastructure and adopting fifth-generation mobile standards will be able to apply their successful expertise to deploy a new generation ofcommunications in other countries, opening up ample opportunities to enhance technological, economic and geopolitical impact on them. The paper is devoted to the analysis of trends in the formation and development of mobile technologies of the fifth generation in the world and its impact on the processes of digitalization of the economy, as well as the identification of promising practices for their implementation in Ukraine. In the course of the analysis, it is defined that 5G, unlike the previous generations of communication, is peculiar to large-scale virtualization, which goes beyond exclusively hardware and infrastructural decisions, and the majority of its functionality is realized by a software way. That is why it is often called not a network, but a system or platform that enables the implementation of a significant number of services and solutions, in particular: high-speed data transmission, a wide range of Internet of Things services, storing large data sets in cloud storage, virtual reality services, smart automation and robotics of production, unmanned vehicles, etc. But 5G is also characterized by a number of shortcomings (due to the use of short radio waves with rapid attenuation) that actualize the challenges, associated with increasing consumption of raw materials and energy, increased anthropogenic burden, lack of study of this technology’s potential negative impact on human health and local ecosystems etc. It is defined, that 5G-technologies, being a new event, according to the concept of technology life cycle are in the lower part of the S-shaped technological curve. This stage of technology development is characterized by significant financial investments and small economic returns, associated primarily with sales of radio frequency resources. Measures are proposed to avoid in the future for Ukraine the role of a raw material appendage of technologically developed countries, in terms of creating a favorable national institutional environment and ensuring support and encouragement of the development of new digital communication technologies.