Інтелектуальний капітал підприємства та його оцінка в умовах цифровізації - Коритько, Т.Ю.; Бриль, І.В. (Економіка промисловості, 2021)
У сучасних умовах інтелектуальний капітал визнається пріоритетним видом капіталу підприємств, наявність якого є запорукою зростання їх конкурентоспроможності й ефективності господарювання. З урахуванням цього систематизовано наявні методологічні підходи до визначення величини, динаміки та рівня інтелектуального капіталу. Виконано оцінку вартості інтелектуального капіталу на прикладі підприємства з використанням методологічних підходів, визнаних світовою науковою спільнотою. Виявлено існування тенденції скорочення інтелектуалізації активів, низький рівень інтелектуального зростання на підприємстві. Це можна пояснити дією таких чинників: низький рівень розвитку й активності фондового ринку в Україні; епізодичне проведення трансакцій при купівлі-продажу акцій, що обумовлює їх занижену (індивідуальну) оцінку; переоцінка вартості матеріальних видів активів (перш за все дебіторської заборгованості, запасів, фінансових активів) та ін.Розроблено деомпозитивну концептуальну модель оцінки інтелектуального капіталу в умовах цифровізації, яка дозволить оцінити рівень інтелектуального капіталу. Запропонована модель оцінки інтелектуального капіталу підприємств в умовах цифровізації економіки є більш ефективною, оскільки має менші трансакційні витрати. Процес оцінки відбувається швидше і надійніше. В современных условиях интеллектуальный капитал признается приоритетным видом капитала предприятий, наличие которого является залогом повышения их конкурентоспособности и эффективности хозяйствования. С учетом этого систематизированы существующие методологические подходы к определению величины, динамики и уровня интеллектуального капитала. Проведена оценка стоимости интеллектуального капитала на примере с использованием методологических подходов, признанных мировым научным сообществом. Выявлена тенденция сокращения интеллектуализации активов, а также низкий уровень интеллектуального роста на предприятии. Это можно объяснить действием следующих факторов: низкий уровень развития и активности фондового рынка в Украине; эпизодическое проведение сделок при купле-продаже акций, что обусловливает их заниженную (индивидуальное) оценку; переоценка стоимости материальных видов активов (прежде всего дебиторской задолженности, запасов, финансовых активов) и т.д.Разработана декомпозиционная концептуальная модель оценки интеллектуального капитала в условиях цифровизации, которая позволит провести оценку уровня интеллектуального капитала. Предложенная модель оценки интеллектуального капитала предприятий в условиях цифровизации экономики является более эффективной, поскольку имеет меньшие трансакционные издержки. Процесс оценки происходит быстрее и надежнее. In modern conditions, intellectual capital is recognized as a priority type of enterprise capital. Its presence, quality and quantity serve as the key to the growth of their competitiveness and economic efficiency. Taking this into account, this article has systematized the existing methodological approaches to determining the size, dynamics and level of intellectual capital. An assessment of the value of intellectual capital is carried on the example of an enterprise with embodiment of methodological approaches recognized by the world scientific community. The result showed the existence of a tendency to a reduction of the intellectualization of assets, a low level of intellectual growth at the enterprise. The revealed state can be explained by thesimultaneous effect of various factors: a low level of development and activity of the stock market in Ukraine, occasional transactions, when buying and selling shares, defines their underestimated (individual) assessment; revaluation of the value of tangible assets (primarily accounts receivable, inventories, financial assets), etc.A decomposition conceptual model for assessing intellectual capital in the context of digitalization has been developed, which will allow measuring the level of intellectual capital. The proposed model for assessing the intellectual capital of enterprises in the context of the digitalization of the economy is more effective than previously established in researches analyzed in this paper, since its implementation in practice is inherent with lower transaction costs. Also, another positive moment of this model is that the assessment process is faster and more reliable.