Тестаменти козацької старшини Гетьманщини другої половини XVII ст. як джерело історії повсякдення - Кривошея, І.; Кривошея, І. (Український історичний журнал, 2019)
Мета дослідження – проаналізувати відомі тестаменти козацької старшини другої половини XVII ст. та укласти початковий реєстр
збережених старшинських духівниць цього періоду. Методологія дослідження спирається на принципи історизму, системності, науковості, міждисциплінарності. Використано такі загальноісторичні методи: історіографічного
й термінологічного аналізу, історико-генетичний, компаративний. Наукова
новизна. Уперше укладено реєстр збережених тестаментів української козацької старшини другої половини XVII ст. та проаналізовано відомі духівниці як джерело історії повсякдення. Висновки. Заповіти козацької старшини другої половини XVII ст. – це важливе джерело дослідження матеріальної й духовної культури українського ранньомодерного суспільства. Інформація
духівниць принагідна для аналізу проблем із різних ділянок історичного та
суміжного з ним знання. Тестаменти старшини розглядаються як джерело
історії її буденного життя. Оскільки повсякдення козацької старшини другої
половини XVII ст. досі залишається мало пізнаною сферою, це робить дане дослідження актуальним. Тестамент як джерело вже давно і плідно вивчається зарубіжними, особливо польськими, істориками. Стан дослідження заповітів іноземними колеґами важливий для українських фахівців доби козацтва, позаяк старшина взорувалася на шляхту, у тому числі в питанні правово-
го оформлення останньої волі людини. До сьогодні не існувало укладеного реєстру збережених тестаментів старшини зазначеного періоду. Історики їх використовують, проте майже не аналізують. У результаті дослідження
сформовано початковий перелік відомих духівниць старшини. На цей момент
знаємо про 34 тестаменти козацької старшини Гетьманщини другої половини XVII ст. (30 чоловічих, 4 жіночих). Надалі реєстр доповнюватиметься й розширюватиметься. Заповіти дозволяють поглянути на ментальність і
релігійність, генеалогію, родинні зв’язки, стосунки між подружжям, дітьми, родичами, події життя, розподіл маєтку, побажання щодо поховання та ін. А також дають можливість простежити становлення юридичної культури
суспільства через механізми функціонування права у сфері успадкування. The purpose of the research is to analyse the existing second half 17th century
cossack nobility testaments and to do their initial register. The research methodology
is based on the principles of historicism, systems, and interdisciplinary. The following general-
historical research methods have been used: historiographical analysis, historical-genetic
analysis, terminological analysis, and comparative analysis. The scientific novelty
lays in the fact that the authors have made an attempt to register the preserved second half
17th century cossack nobility testaments and to analyse them as the source of everyday life
history. Conclusions. The article deals with second half 17th century cossacks’ nobility
testaments which are considered to be an essential source for research in material and
spiritual culture of Ukrainian early-modern society. Testament is the publication of a person’s
last will as for burial, disposing of property etc. testament content is appropriate for
analyzing issues dealing with various kinds of interdisciplinary knowledge. In the article,
the Cossack nobility testaments are presented as a history source about everyday life which
is still little known about and thus requires research. The testament as historic source has
been used by historians especially Polish ones. Well preserved testaments are important
for Ukrainian historians as they also demonstrate the civil nobility life as Cossacks often
followed them in their general habits as well as writing down the last will. The importance
of the testaments can be attributed to the fact that there has not been any special Cossack
nobility testament register for second half 17th century, although they have frequently been
referred to by historians. The research results in making tan initial Cossack nobility testament
register comprising 34 known 17th century testaments out of which 30 male and 4
female testaments. The register will be replenished. The testaments provide an insight into
mentality and religion, genealogy and family life, relationship between spouses, children
and extended family members, everyday life and sharing the estate, last will for burial etc.
Testament also contribute to following the Ukrainian legal system in the field of inheritance.