Маріїнсько-Благовіщенська, 97 – київський дім Лесі Українки - Щукіна, І. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2008)
Розповідається про перебування Лесі Українки в Києві за адресою: вул. Маріїнсько-Благовіщенська, 97, де протягом 1899–1909 років мешкала родина Косачів і тепер існує музей. Подаються відомості про основні події цього періоду, літературну та громадську роботу, коло інтересів письменниці, друзів родини, що жили поруч, будинок та його власників, а також про створення експозиції музею. The paper concerns the period of Lesya Ukrainka’s live connected with the apartment in 97 Mariinsko-Blagovischenska Str., where Kosach family lived in 1899–1909, and where the museum is located now. The main events of that period, the poetess’s literary works and public affairs, the range of her interests, and also the information about family friends, who lived in the neighborhood, the building and its landlord, and also assemblage the museum exhibition are considered.