Участь у термоядерних дослідженнях Євратом: результати, досягнуті за програмою "Горизонт-2020", та перспективи в наступній програмі ЄС на 2021–2027 рр. (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 17 лютого 2021 р.) - Гаркуша, І.Є. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді наголошено на важливості розвитку термоядерних досліджень у світі, необхідності подальшої інтеграції українських наукових установ до Європейського дослідницького простору та активізації участі українських науковців у виконанні досліджень світового рівня з фізики плазми і керованого термоядерного синтезу. Обговорено актуальність і комплексність проблеми керованого термоядерного синтезу, яка охоплює не лише різні аспекти фізики високотемпературної плазми як основи енергетики майбутнього, а й теорію побудови термоядерних реакторів, питання матеріалознавства, інженерні аспекти термоядерної енергетики тощо. The report emphasizes the importance of developing thermonuclear research in the world, the need for further integration of Ukrainian research institutions into the European research area and increasing the participation of Ukrainian scientists in world-class research in plasma physics and controlled thermonuclear fusion. The urgency and complexity of the problem of controlled thermonuclear fusion, which covers not only various aspects of high-temperature plasma physics as the basis of energy of the future, but also problems of thermonuclear reactors, materials science, engineering aspects of thermonuclear energy, etc. are discussed.