"Без мінералогічних зібрань неможливий розвиток мінералогії" — академік В. І. Вернадський - Матковський, О.І.; Павлишин, В.І.; Соломатіна, Л.О. (Вісник НАН України, 2021)
У статті стисло висвітлено історію, мінеральне багатство, види діяльності та проблеми розвитку всіх офіційних мінералогічних музеїв України різного підпорядкування і різного статусу. Проаналізовано ключову роль академіка В.І. Вернадського у розвитку музейної справи в Україні. Розглянуто особливості науково-освітньої та науково-дослідницької діяльності мінералогічних музеїв, яка супроводжується організацією науково-прикладних та освітянських форумів, публікацією відповідних матеріалів. The article briefly covers the history, mineral wealth, activities, problems of development of all official mineralogical museums of Ukraine that have different subordination and different status. The key role of academician V.I. Vernadsky in the development of museums in Ukraine is analyzed. Peculiarities of scientific-educational, research and scientificorganizational activity of mineralogical museums are considered.