Вікові особливості першошлюбності населення Лівобережжя України за матеріалами метричних книг і церковних обшуків 1783–1820 та 1836–1860 рр. - Бороденко, О. (Український історичний журнал, 2020)
Мета дослідження. За матеріалами метричних книг 1783–1820, 1838–1856 й церковних
обшуків 1836–1860 рр. двадцяти трьох парафій Лівобережної України обрахувати та проаналізувати за статевою ознакою показники середнього віку осіб, які вперше одружилися. Методологія дослідження. Змістове наповнення документації та мета дослідження зумовили використання, окрім загальнонаукових, спеціально-історичних методів. Із-поміж останніх застосовано історико-порівняльний, методи критичного аналізу, деконструкції, візуалізації тощо. Наукова новизна. Відомості джерел церковного обліково-статистичного спрямування створили можливості для поєднання компаративного та історико-демографічного підходів у вивченні проблеми вікових особливостей
першошлюбності. Основні результати. Отримані квантитативні дані віку першовінчаних осіб представлено в таблицях та унаочнено у графіках, виокремлено вікові відмінності чоловіків і жінок, окремо міських, сільських наречених, зіставлено з подібними показниками в різних реґіонах Європи й Азії. Середній вік наречених 1783–1800 рр., які вперше брали шлюб, для чоловіків визначено у 22,1,
а для жінок – у 19,4 роки. Відповідні показники 1801–1820 рр. демонструють маскулінне (чоловіче)
значення першошлюбності в межах 21,7, фемінне (жіноче) – 19,5 роки. Зі збільшенням шлюбного
віку відповідно до указу 1830 р. помітне зростання середньовікових показників першовінчаних осіб
упродовж 1836–1860 рр. За даними метрик, чоловіки вперше вінчалися у середньому у 23,8, а жінки –
у 21,9 роки. Подібні обрахунки за матеріалами церковних обшуків становили 23,4 та 21,5 роки. Чоловіки у середньому на два – три роки пізніше одружувалися. Середньовікові значення першовінчаних осіб були вищими на 1–3 роки серед міських наречених порівняно з сільськими. Упродовж кінця XVIII – першої половини ХІХ ст. чоловіки загалом вінчалися після 20-річного віку. Українські жінки в
1783–1820 рр. переважно виходили заміж до 20 років, а у 1836–1860 рр. – старшими за вказаний вік. The aim. According to the materials of the register of birth in 1783–1820 and 1838–1856
and church searches in 1836–1860, indicators of the average age of people who first married were
calculated and analyzed on the basis of gender characteristic in 23 parishes of the Left-Bank Ukraine.
Research methods. The content of the documentation and the purpose of the study stipulated the
usage, in addition to general scientific, special-historical methods. Among the latter historical and
comparative, critical analysis, deconstruction, visualization and other methods are applied. Scientific
novelty. Information from the sources of the church accounting and statistical direction created
opportunities for combining comparative and historical-demographic approaches in studying the
problem of age-related characteristics of first marriage. Main results. The obtained quantitative age
data for the first time married people are presented in tables and shown in graphs, age differences
of men and women, separately urban and rural brides are highlighted are compared with similar
indicators in different regions of Europe and Asia. The average age of the brides was 1783–1800,
they entered into marriage for the first time, for men it was determined to be 22,1 years old, and
for women – 19,4 years old. The corresponding indicators of 1801–1820 demonstrate the masculine
(male) value of the first marriage within 21,7 years old, feminine (female) – 19,5 years old. With an
increase in marriageable age, in accordance with the decree of 1830, a noticeable increase in the
average age indicators of first-time married people for 1836–1860 were noticed. According to metrics,
men first married an average at the age of 23,8 years old, and women at the age of 21,9 years old.
Similar calculations are based on church searches amounted 23,4 and 21,5 years old. Men are married
on average 2–3 years later, unlike women. The average age value of the first married people was 1–3
years higher among urban brides compared with rural brides. During the late eighteenth and first half
of the nineteenth centuries men were generally married after 20 years of age. Ukrainian women for
1783–1820 mainly married before the age of 20, and in 1836–1860 – older than this age.