Угорський король Матяш як герой слов’янського фольклору: матеріали і дослідження - Мушкетик, Л.Г. (Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України, 2008)
У статті йдеться про слов’янські фольклорні матеріали і дослідження про відомого угорського короля ХV ст. – Матяша Корвіна (у 2008 році в Угорщині відмічали 500 річницю з часу його правління) Слов’янський фольклор про Матяша збирали й досліджували З. Кузеля, П. Лінтур, А. Павел, І. Графенауер, З. Кумер, А. Давід, К. Юнг, Р. Сегеді, Я. Коморовскі, Н. Вархолова та ін. У наш час окремі збірки матеріалів видали І. Керча та І. Кріза (Угорщина), якій також належить монографічне дослідження Матяшівської традиції (2007). В статье идет речь о славянских фольклорных материалах и исследованиях об известном венгерском короле XV века – Матяше Корвине (в 2008 году в Венгрии отмечали 500-ю годовщину со времени его правления). Славянский фольклор о Матяше собирали и исследовали З. Кузеля, П. Линтур, А. Павел, И. Графенауер, З. Кумер, А. Давид, К. Юнг, Р. Сегеди, Я. Коморовски, Н. Вархалова и другие. В наше время отдельные сборники материалов издали о нем И. Керча и И. Криза (Венгрия), которой также принадлежит монографическое исследование матяшевской традиции (2007 г.). The article focuses on the folk texts and research about the famous ungarian king of XV century – Matyash Korvin (in 2008 year in Hungary was celebrated the 500th anniversary since his rule). Folklore about Matyash was collected and explored by Z. Kuzelya, P. Lintur, A. Pavel, I. Grafenauer, Z. Kumer, K. Yung, R. Segedi, Y. Komоrovski and etc. In our time separate collections of materials editions are written by І. Kerch and І. Кrіza (Hungary), whom monographic research of Matyash tradition belongs to (2007).