Нові соціально-економічні явища у Західній Європі й Гетьманщині у другій половині ХVІІ ст.: історико-порівняльний аналіз - Гуржій, О.; Залєток, Н. (Український історичний журнал, 2020)
Мета статті – проаналізувати та порівняти нові тенденції соціально-економічного життя
у Західній Європі та Гетьманщині у другій половині ХVІІ ст. Методологія дослідження базується на
принципах історизму та детермінізму. Автори використали як загальнонаукові (аналізу, синтезу,
аналогії, абстрагування, узагальнення), так і спеціально-історичні (критичного аналізу джерел,
компаративності, проблемно-хронологічний) методи. Наукова новизна. Уперше здійснено спробу порівняльного аналізу соціальних та економічних процесів у Західній Європі й Гетьманщині. Ця проблематика ще не стала предметом спеціального дослідження, у вітчизняній і зарубіжній історіографії можна відшукати лише поодинокі аналогії між соціально-економічним становищем зазначених реґіонів у другій половині ХVІІ ст. Автори опрацювали широке коло різнопланової літератури, серед якої праці відомих фахівців ХХ – початку XXI ст. Висновки. На середину ХVІІ ст. суспільно-політичному життю більшості потужних держав Європи, включно з Україною,
була притаманна низка спільних рис, як-от соціальні протести, міґрація, криза старих політичних
еліт і прихід замість них нових, руйнація господарства, збройні конфлікти. Робиться висновок,
що у соціально-економічному розвитку країн Західної Європи та Гетьманщини були певні спільні тенденції, зокрема в торгівлі, мануфактурному виробництві, витоках формування буржуазних
відносин і фінансової системи. Однак при цьому суспільно-політичне становище Гетьманщини в
досліджуваний період було вельми нестабільним, унаслідок чого низка проґресивних тенденцій
соціально-економічного життя з’явилася тут із певною затримкою й поступалася західноєвропейським масштабам. The purpose of the article is to analyze and compare new trends of the socio-economic life
in Western Europe and Hetmanshchyna in the second half of the seventeenth century. The research
methodology is based on the principles of historicism and determinism. The authors used both general
scientific (analysis, synthesis, analogy, abstraction, generalization), and specially-historical (critical
analysis of sources, comparability, problem-chronological) methods. The scientific novelty. The article
first attempts to make a comparative analysis of social and economic processes in Western Europe
and Hetmanshchyna. These issues have not yet been the subject of a special study and in Ukrainian
and foreign literature can be found only a single analogy between the socio-economic situations of
these regions in the second half of the eighteenth century. During the study, the authors analyzed a
wide range of diverse literature, including the works of well-known specialists. Conclusions. In the
middle of the seventeenth century the social and political life of most of the powerful European states,
including Ukraine, was characterized by a number of common features, such as social protests,
migration, the crisis of the old political elites and their substitution by the new ones, destruction of
the national economy, armed conflicts. The authors conclude that in the socio-economic development
of the countries of Western Europe and Hetmanshchyna there are certain common tendencies, in
particular, in trade, manufactory production, the origins of the formation of bourgeois relations and the
formation of the financial system of banks. However, the socio-political situation of Hetmanshchyna
during the studied period was very unstable; because of it, a number of progressive tendencies of
socio-economic life appeared in the region with some delays and had smaller scope than in Western
Europe.