Торгово-промислова статистика представницьких організацій підприємців українських ґуберній (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Шандра, І. (Український історичний журнал, 2020)
Мета дослідження – охарактеризувати внесок представницьких організацій підприємців у розвиток торгово-промислової статистики; простежити взаємозв’язок між самим фактом
виникнення цих організацій та державною потребою у зборі статистичної інформації. Методологічною основою статті стала система теорій (корпоративізму, елітарності, груп тиску), підходів
(міждисциплінарний, «переваги відсталості» О.Ґершенкрона), принципів (історизму, науковості
й об’єктивності) та методів наукового пізнання (системний, порівняльно-історичний, аналітико-синтетичний тощо). Результати. У другій половині ХІХ ст. уряд Російської імперії дедалі більше
відчував брак фактичної інформації для контролю й координації динамічного розвитку економіки країни. Одним із головних завдань новостворених представницьких організацій підприємців
якраз і став збір статистичних даних. Із часом статистика розвинулася в окремий напрям діяльності представницьких об’єднань, забезпечуючи як уряд, так і підприємців необхідними даними,
виступаючи інструментом розвитку та, водночас, запобігання глибоким кризовим явищам. Створені у структурі представницьких союзів спеціальні статистичні підрозділи часто виступали новаторами статистики як науки щодо методів збору, принципів аналізу й обробки інформації. Опубліковані статистичні дані представницьких організацій підприємців (таблиці, аналітичні огляди,
довідники тощо) стали необхідною складовою економічного розвитку як пореформеного часу, так
і наступних історичних періодів. Перспективи досліджень пов’язані з подальшим опрацюванням
зібраних представницькими організаціями статистичних матеріалів, їх аналіз із практично економічної й теоретичної точки зору розвитку статистики як науки. Порушена тема має практичне
значення, оскільки статистичні дані, проаналізовані з історичної перспективи, розкривають особливості соціально-економічних і торгово-промислових процесів на українських землях у другій
половині ХІХ – на початку ХХ ст., а з суспільно-політичної – демонструють приклад взаємодії влади
й капіталу, значення приватних статистичних даних для розвитку економіки країни та їх вплив на
офіційну статистику. Уперше у вітчизняній історичній науці окремо досліджено вплив торгово-промислової статистики на процес виникнення, формування й діяльності представницьких організацій підприємців пореформеного періоду. The purpose of the study is to characterize the contribution of representative organizations
of entrepreneurs in the development of trade and industrial statistics; to trace the relationship
between the very origin of these organizations and the state’s need for statistical information.
The system of theories (corporativism, elitism, groups of pressure), approaches (interdisciplinary,
"advantages of backwardness" of A.Gershenkron), the principles (historicism, scientific and
objectivity) and methods of scientific knowledge (system, comparative-historical, analyticalsynthetic,
etc.) is methodological principles of article. Results. In the second half of the nineteenth
century the government of the Russian Empire is increasingly lacking in factual information to
control and coordinate the dynamic development of the country’s economy. One of the main tasks of
newly created representative organizations of entrepreneurs was the collection of statistics. Over
time, statistics have evolved into a separate line of activity for representative associations, providing
both the government and entrepreneurs with the necessary data, as a tool for development and,
at the same time, preventing deep crises. Special statistical units created within the structure of
representative unions often innovated statistics as a science of methods of collection, principles
of analysis and information processing. Published statistics of entrepreneurial representative
organizations (tables, analytical reviews, reference books, etc.) have become a necessary component
of economic development both in the post-reform period and in subsequent periods of history. The
prospects for the research are related to the further elaboration of the statistical materials collected
by representative organizations, their analysis from a practically economic and theoretical point of
view of the development of statistics as a science. The topic raised is of practical importance, as
the statistics analyzed from a historical point of view reveal the peculiarities of socio-economic and
trade-industrial processes in the Ukrainian lands in the second half of the nineteenth century – at
the beginning of the twentieth century the interaction of power and capital, the importance of private
statistics for the development of the country’s economy and their impact on official statistics. For
the first time in the national historical science the influence of trade and industrial statistics on
the process of origin, formation and activity of representative organizations of entrepreneurs of the
post-reform period has been separately investigated.