Від аматорського гуртка до професійного театру (польський театр у Києві у 1905–1914 роках) - Горбатовський, П. (Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України, 2008)
Статтю присвячено актуальній темі українсько-польських культурних зв’язків – функціонуванню стаціонарного польського театру в Києві (1905-1914 рр.) Автор намагається відстежити та зафіксувати основні віхи формування польського театру на київських теренах – від аматорського гуртка – до професійного театру. Поза увагою дослідника не залишається і погляд інших польських та українських дослідників на основні етапи формування театру та його значення в справі поширення польської культури в Україні. Статья посвящена актуальной теме украинско-польских культурных контактов – функционированию постоянного польского театра в Киеве (1905–1914 гг.). Автор статьи ставит перед собою задачу – проследить и зафиксировать основные этапы формирования польского театра в Киеве – от аматорской группы до профессионального театра. Исследователь обращает также внимание и на работы других польских и украинских исследователей, посвященные вопросам формирования профессионального польского театра и его значения для распространения польской культуры в Украине. The subject of this article is an important theme of Ukrainian/Polish cultural relations – the work of professional theatre in Kyiv in 1905-1914. The author of this article analyzes the problem of formation of the theatre from amateur group to professional theatre. The author pays attention to the works of Ukrainian and Polish scholars and their attitude toward Ukrainian and Polish culture relations and toward main stages in the formation of the theatre and its influence on the spread of the Polish culture in the Ukraine. Переклад з польської Н. Сидяченко