Кластерна модель виробництва насіннєвого матеріалу вітчизняних сортів картоплі на безвірусній основі - Володін, С.А. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті здійснено аналіз виробництва картоплі в Україні в 2005-2019 рр. у всіх категоріях господарств, сільськогосподарських підприємствах, фермерських господарствах, господарствах населення. З’ясовані проблеми сьогодення в розвитку картоплярської галузі. Запропоновано створення інтегрованої науково-інноваційної системи виробництва і реалізації вітчизняного насіннєвого матеріалу картоплі на засадах партнерства науки і бізнесу, зокрема створення Інноваційного кластеру «Українська картопля». Розглянуто завдання Інноваційного кластеру «Українська картопля». Наведені принципові позиції проєкту «Українська картопля». Досліджено етапи розвитку підприємницької інфраструктури кластеру «Українська картопля». Приділено увагу дослідно-виробничій мережі проєкту та етапам реалізації проєкту Інноваційний кластер «Українська картопля». Запропоновано подальші напрями дослідження цієї теми. В статье проведен анализ производства картофеля в Украине в 2005-2019 гг. во всех категориях хозяйств, сельскохозяйственных предприятиях, фермерских хозяйствах, хозяйствах населения. Выяснены проблемы современности в развитии картофельной отрасли. Предложено создание интегрированной научно-инновационной системы производства и реализации отечественного семенного материала картофеля на основе партнерства науки и бизнеса, в частности создание Инновационного кластера «Украинский картофель». Рассмотрены задачи Инновационного кластера «Украинский картофель». Приведены принципиальные позиции проекта «Украинский картофель». Исследованы этапы развития предпринимательской инфраструктуры кластера «Украинский картофель». Уделено внимание опытно-производственной сети проекта и этапам реализации проекта Инновационный кластер «Украинский картофель». Предложены дальнейшие направления исследования этой темы. The article analyzes the production of potatoes in Ukraine in 2005-2019 in all categories of farms, agricultural enterprises, farms, households. The problems of the present in the development of the potato industry have been clarified. It is proposed to create an integrated scientific and innovative system of production and sale of domestic potato seeds on the basis of partnership between science and business, in particular the creation of the Innovation Cluster «Ukrainian Potatoes». The tasks of the Innovation Cluster «Ukrainian Potato» are considered. The basic positions of the project «Ukrainian potato» are given. The stages of development of the business infrastructure of the Ukrainian Potato cluster are studied. Attention is paid to the research and production network of the project and the stages of project implementation of the Innovation Cluster «Ukrainian Potato». Further directions of research of this theme are offered.