Національна ділова культура України і профіль українського маркетолога - Чеботарьов, Є.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті здійснено спробу розгляду проблеми, яка ще не стала предметом системних розробок у вітчизняній та зарубіжній науці, – аналізу профіля українського маркетолога. Дана проблема досліджується на підґрунті висунутого нового методологічного підходу: визнання детермінованості профіля маркетолога певної країни (як і в цілому – профіля підприємця) змістом і особливостями національної ділової культури даної країни. Висунутий підхід логічно зумовив необхідність компаративного аналізу національної ділової культури України. Такий аналіз проведено з використанням відповідних параметрів-вимірювачів сучасної економічної компаративістики («дистанція влади», «індивідуалізм», «маскулінність», «уникнення невизначеності», «довготермінова орієнтація», «індульгенція») у порівнянні з країнами західної та центрально-східної Європи та Південного Сходу. Ідентифіковано унікальність національної ділової культури України, яка полягає в її мультикультурності: в органічному поєднанні західного (англо-саксонського) та східного (південно-східного) підприємництва; в особливій повазі до інших релігій і конфесій. Виокремлено характерні риси профіля українського маркетолога (вони, як і риси профіля підприємця будь-якої країни у всі часи, містять і позитивні, і негативні властивості). Український маркетолог: як правило, є усуненим від прийняття принципових рішень, що «підштовхує» його до кроків «партизанського маркетингу»; він більш схильний до колективних форм діяльності (але з прихованими амбітними індивідуальними рисами); у фаховій діяльності розуміє цінність життя і багатства для вітчизняного споживача і споживчої поведінки як такої; відчуває внутрішній дискомфорт в умовах невизначеності та особливої ризиковості; перевагою українського маркетолога є діяльність у галузях з довготерміновим обігом капіталу та у сфері комплексних маркетингових досліджень; вітчизняний маркетолог певною мірою ще зберіг властивості соціальної орієнтації у бізнесі (але домінантою його підприємницької свідомості є негативні очікування). В статье предпринята попытка рассмотрения проблемы, которая еще не стала предметом системных разработок в отечественной и зарубежной науке, – анализа профиля украинского маркетолога. Данная проблема исследуется на основе выдвинутого нового методологического подхода: признание детерминированности профиля маркетолога определенной страны (как и в целом – профиля предпринимателя) содержанием и особенностями национальной деловой культуры данной страны. Выдвинутый подход логично обусловил необходимость сравнительного анализа национальной деловой культуры Украины. Такой анализ проведен с использованием соответствующих параметров-измерителей современной экономической компаративистики («дистанция власти», «индивидуализм», «маскулинность», «избегание неопределенности», «долгосрочная ориентация», «индульгенция») в сравнении со странами западной и центрально-восточной Европы и Юго-Востока. Идентифицирована уникальность национальной деловой культуры Украины, которая заключается в ее мультикультурности: в органическом сочетании западного (англо-саксонского) и восточного (юго-восточного) предпринимательства; в особом уважении к другим религиям и конфессиям. Выделены характерные черты профиля украинского маркетолога (они, как и черты профиля предпринимателя любой страны во все времена, содержат и положительные, и отрицательные свойства). Украинский маркетолог: как правило, отстранен от принятия принципиальных решений, что «подталкивает» его к «партизанскому маркетингу»; он более склонен к коллективным формам деятельности (но со скрытыми амбициозными индивидуальными чертами) в профессиональной деятельности понимает ценность жизни и богатства для отечественного потребителя и потребительского поведения как такового; чувствует внутренний дискомфорт в условиях неопределенности и особой рискованности; преимуществом украинского маркетолога является деятельность в отраслях с долгосрочным оборотом капитала и в сфере комплексных маркетинговых исследований; отечественный маркетолог в определенной степени еще сохранил свойства социальной ориентации в бизнесе (но доминантой его предпринимательского сознания есть негативные ожидания). The article attempts to consider a problem that has not yet been the subject of systematic developments in domestic and foreign science – the analysis of the profile of a Ukrainian marketer. This problem is investigated on the basis of the proposed new methodological approach: the recognition of the determinism of the profile of a marketer of a country (as well as in general – the profile of the entrepreneur) content and features of the national business culture of the country. The proposed approach logically necessitated a comparative analysis of the national business culture of Ukraine. This analysis was performed using the appropriate measuring parameters of modern economic comparativistics ("power distance", "individualism", "masculinity", "uncertainty avoidance", "long-term orientation", "indulgence") in comparison with Western, Central and Eastern Europe and the South East. The uniqueness of the national business culture of Ukraine is identified, which consists in its multiculturalism: in the organic combination of western (Anglo-Saxon) and eastern (south-eastern) entrepreneurship; with special respect for other religions and denominations. The characteristic features of the profile of a Ukrainian marketer are singled out (they, as well as the features of the profile of an entrepreneur of any country at all times, contain both positive and negative properties). A Ukrainian marketer: as a rule, is excluded from making fundamental decisions, which "pushes" him to the steps of "guerilla marketing"; he is more prone to collective forms of activity (but with hidden ambitious individual traits); in professional activity understands the value of life and wealth for the domestic consumer and consumer behavior as such; feels internal discomfort in conditions of uncertainty and special risk; the advantage of a Ukrainian marketer is activity in industries with long-term capital turnover and in the field of complex marketing research; domestic marketer to some extent still retains the properties of social orientation in business (but the dominant of his entrepreneurial consciousness are negative expectations).