Особливості стратегічного управління розвитком промислових підприємств - Фоміченко, І.П.; Бєлікова, О.Ю.; Баркова, С.О.; Баштовий, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті розглянуто основні аспекти стратегічного управління розвитком промислових підприємств у сучасних умовах господарювання. Відзначено, що підходи до управління розвитком промислових підприємств мають ґрунтуватись на якісно новій основі з урахуванням невизначеності зовнішнього середовища. Визначено, що за кризових умов підприємству вкрай важливо вибирати стратегію, яка насамперед давала б соціальні гарантії персоналу, саме тому доцільно, щоб дії кожного підрозділу та співробітника твердо відповідали потребам підприємства саме в цей час; важливим є розуміння, який вплив мають щоденні дії на дотримання планів та сукупне вирішення проблем підприємства. Досліджено особливості формування стратегічного управління на промисловому підприємстві. Визначено, що шляхом комплексного системного поєднання стратегій усіх стратегічних господарських одиниць підприємства відбувається формування його стратегічного набору. З’ясовано необхідність урахування витрат на персонал при здійсненні стратегічного управління, зокрема в процесі формування стратегії ефективного управління промисловим підприємством. В статье рассмотрены основные аспекты стратегического управления развитием промышленных предприятий в современных условиях хозяйствования. Отмечено, что подходы к управлению развитием промышленных предприятий должны основываться на качественно новой основе с учетом неопределенности внешней среды. Определено, что при кризисных условиях предприятию крайне важно выбирать стратегию, которая прежде всего давала бы социальные гарантии персоналу, именно поэтому целесообразно, чтобы действия каждого подразделения и сотрудника четко отвечали нуждам предприятия именно в настоящее время; важным является понимание, какое влияние имеют ежедневные действия на соблюдение планов и совокупное решение проблем предприятия. Исследованы особенности формирования стратегического управления на промышленном предприятии. Определено, что путем комплексного системного объединения стратегий всех стратегических хозяйственных единиц предприятия происходит формирование его стратегического набора. Выяснена необходимость учета затрат на персонал при осуществлении стратегического управления, в частности в процессе формирования стратегии эффективного управления промышленным предприятием. The main aspects of strategic management of industrial enterprises development in modern economic conditions are considered in the article. It is noted that approaches to managing the development of industrial enterprises should be based on a qualitatively new basis, taking into account the uncertainty of the external environment. It is determined that in crisis conditions it is extremely important for the company to choose a strategy that would primarily provide social guarantees for staff, which is why it is advisable that the actions of each unit and employee firmly meet the needs of the company at this time; it is important to understand the impact of daily actions on comp¬liance with plans and the overall solution of enterprise problems. Features of formation of strategic management at the industrial enterprise are investigated. It is determined that through a complex system combination of strategies of all strategic economic units of the enterprise is the formation of its strategic set. The need to take into account personnel costs in the implementation of strategic management, in particular in the process of forming a strategy for effective management of an industrial enterprise.