Стратегічні пріоритети інноваційного розвитку підприємництва - Падерін, І.Д.; Горященко, Ю.Г. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті здійснено критичний огляд досягнень цільових показників Стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності та інших державних програм. Визначено переваги та важливість стратегічного інноваційного розвитку підприємництва для суспільства і держави. Підкреслено виключну роль планування у системі управління інноваційним розвитком. Вказано на існуючі протиріччя між загальними напрямами та способами розв’язання проблем інноваційного розвитку (фінансування R&D, розвиток освіти тощо). Представлено матрицю застосування технічних інновацій за напрямами розвитку В2, С2, G2. Надано оцінку таймлайн проєктам Міністерства цифрової трансформації, Міністерства освіти і науки, Національного банку України та інших державних органів, що регулюють інноваційний розвиток у країні.
Доведено важливість посилення функції контролю в управлінні інноваційним розвитком підприємництва, зокрема, підсилення відповідальності державних органів за пріоритетні напрями: підприємництво, наука, технології, інновації, космічна галузь, освіта.
Запропоновано створення координуючого органу, здатного розробити і проконтролювати виконання єдиної стратегії інноваційного розвитку за участю усіх міністерств і відомств в умовах реальних українських економічних можливостей, порівнянних з фінансовими й технологічними. В настоящей статье осуществлен критический обзор достижений целевых показателей Стратегии развития сферы инновационной деятельности и других государственных программ. Определены преимущества и важность стратегического инновационного развития предпринимательства для общества и государства. Подчеркнута исключительная роль планирования в системе управления инновационным развитием. Указано на существующие противоречия между общими направлениями и способами решения проблем инновационного развития (финансирование R&D, развитие образования и др.). Представлена матрица применения технических инноваций по направлениям развития В2, С2, G2. Дана оценка таймлайн проектам Министерства цифровой трансформации, Министерства образования и науки, Национального банка Украины и других государственных органов, регулирующих инновационное развитие в стране.
Доказана важность усиления функции контроля в управление инновационным развитием предпринимательства, в частности, усиления ответственности государственных органов по приоритетным направлениям: предпринимательство, наука, технологии, инновации, космическая отрасль, образование.
Предложено создание координирующего органа, способного разработать и проконтролировать выполнение единой стратегии инновационного развития с участием всех министерств и ведомств в условиях реальных украинских экономических возможностей, сопоставимых с финансовыми и технологическими. The article provides a critical review of the achievement of the target indicators of the Strategy for the Development of the Sphere of Innovation and other government programs. The advantages and importance of strategic innovative development of entrepreneurship for society and the state are determined. The exclusive role of planning in the management system for innovative development is emphasized. The existing contradictions between the general directions and methods of solving the problems of innovative development (financing of R&D, development of education, etc.) are emphasized. The matrix of application of technical innovations in the areas of development B2, C2, G2 is presented. The timeline projects of the Ministry of Digital Transformation, the Ministry of Education, the National Bank of Ukraine and other state bodies regulating innovative development in the country are assessed.
The importance of strengthening the control function in managing the innovative development of entrepreneurship has been proven, in particular, strengthening the responsibility of government bodies in priority areas: entrepreneurship, science, technology, innovation, space industry, education.
It is proposed to create a coordinating body capable of developing and monitoring the implementation of a unified strategy for innovative development with the participation of all ministries and departments in the context of real Ukrainian economic opportunities, comparable to financial and technological ones.