Ефективне використання інтелектуального потенціалу як пріоритет забезпечення економічного розвитку - Островська, Г.Й. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті висвітлено реалії та перспективи ефективного використання інтелектуального потенціалу в Україні. Визначено проблеми пошуку нової парадигми соціально-економічного розвитку вітчизняної економіки. Акцентовано на тому, що головним рушієм суспільства є високоінтелектуальна людина-творець, при цьому інтелект та знання стають рушійною силою створення цінностей. Аргументовано, що розвиток та ефективне використання інтелектуального потенціалу в Україні можуть забезпечити конкурентоспроможна освіта, провідна наука та інноваційні технології, що гармонійно корелюють із культурно-духовним надбанням нації та високоморальними цінностями суспільства. Окреслено комплекс заходів щодо розвитку та ефективної реалізації інтелектуального потенціалу в умовах становлення економіки, заснованої на знаннях. В статье освещены реалии и перспективы эффективного использования интеллектуального потенциала в Украине. Определены проблемы поиска новой парадигмы социально-экономического развития отечест¬венной экономики. Акцентировано на том, что главным двигателем общества является высокоинтеллектуальный человек-творец, при этом интеллект и знания становятся движущей силой создания ценностей. Аргументировано, что развитие и эффективное использование интеллектуального потенциала в Украине могут обеспечить конкурентоспособное образование, ведущая наука и инновационные технологии, гармонично коррелирующие с культурно-духовным достоянием нации и высоконравственными ценностями общества. Определен комплекс мер по развитию и эффективной реализации интеллектуального потенциала в условиях становления экономики, основанной на знаниях. The article highlights the realities and prospects for effective use of intellectual potential in Ukraine. The problems of identifying a new domestic economy socio-economic development paradigm are identified. Emphasis is placed on the fact that the main driving force of society is a highly intelligent man as a creator, while intelligence and knowledge become the driving force of value creation. It is argued that the development and intellectual potential effective use in Ukraine can provide competitive education, leading science and innovative technologies that harmoniously correlate with the cultural and spiritual heritage of the nation and the high moral values of society. A set of measures for the development and intellectual potential effective implementation in the formation of a knowledge-based economy is outlined.