Державне регулювання соціально-економічного відновлення Українського Донбасу (мемуарно-аналітичний огляд альтернативних варіантів державних рішень, прийнятих у 1991-2020 рр.). Частина 2. Стратегічне соціальне планування унітарної держави в умовах впровадження бюджетного федералізму - Столяров, В.Ф. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті розкриті можливості впровадження доктрини трьох "С": соціальне прогнозування, соціальне планування і соціальне управління при формуванні Стратегій регіонального розвитку Луганської і Донецької областей та України в цілому. Розглянуто основні складові бюджетного федералізму унітарної держави з визначенням узгоджених меж фінансової самостійності Українського Донбасу і державного регулювання відтворенням господарської і життєвої діяльності населення. Результати дослідження, предметом якого стали провідні складові науково-методичного забезпечення соціально-економічного відновлення Українського Донбасу, представлені у формі мемуарно-аналітичного огляду доленосних державних і можливих альтернативних варіантів авторських рішень. Об'єктом дослід¬ження виступали хронологія, сутність, зміст та обґрунтованість прийнятих рішень. Робочою гіпотезою погляду було з'ясування витоків громадсько-військового конфлікту між органами загальнонаціональної влади 2014 року і населенням Українського Донбасу з виявленням причин і чинників трагедії обох сторін 7-річної давнини через поняття «терор» і «тероризм». Розглянуто визначені Вікіпедією ознаки державного і міжнародного тероризму і узагальнено їх прояв у національній економіці в процесах впровадження англосаксонської моделі ринкової економіки відкритого типу. Розкрито зменшення ролі державного впли¬ву на регіональний розвиток при розробці Стратегій довгострокового розвитку для досягнення 7-ми Цілей Розвитку Тисячоліття до 2015 року та 17-ти Цілей Сталого Розвитку на період до 2030 року. Виявлено відсутність «дерева цілей» по ієрархії та за часом його узгодженості з індикаторами ЦРТ, ЦСР та людського розвитку. Виявлено тісний зв'язок Міжнародного геополітичного бізнесу з проведенням Першого (2004 р.) і Другого (2014 р.) Майданів в м. Києві, запуску проєкту "АТО". Розкрито авторські варіанти державних рішень стосовно переходу унітарної України на модель бюджетного федералізму для укріплення її незалежності і суверенності як альтернативи проєкту "АТО". У протилежність умисно сфальсифікованій інформації щодо рейтингової оцінки 2013 р. регіонального людського розвитку в Луганській і Донецькій областях згідно Національних методик 2001, 2012 рр. доведена можливість прогнозування 33 показників Індексу регіонального людського розвитку: 22 показників-стимуляторів розвитку та 11 показників-дестимуляторів розвитку. Завдяки цьому визначені стратегічні і операційні цілі соціально-економічного відновлення Луганської і Донецької областей Українського Донбасу. В статье раскрыты возможности внедрения доктрины трех "С": социальное прогнозирование, социальное планирование и социальное управление при формировании стратегий регионального развития Луганской и Донецкой областей и Украины в целом. Рассмотрены основные составляющие бюджетного федерализма унитарного государства с определением согласованных границ финансовой самостоятельности Украинского Донбасса и государственного регулирования воспроизводством хозяйственной и жизненной деятельности населения. Результаты исследования, предметом которого стали ведущие составляющие научно-методического обеспечения социально-экономического восстановления Украинского Донбасса, представлены в форме мемуарно-аналитического обзора судьбоносных государственных и возможных альтернативных вариантов авторских решений. Объектом исследования выступали хронология, сущность, содержание и обоснованность принимаемых решений. Рабочей гипотезой обзора было выяснение истоков гражданско-военного конфликта между органами общенациональной власти 2014 года и населением Украинского Донбасса с выявлением причин и факторов трагедии обеих сторон 7-летней давности в контексте понятий «террор» и «терроризм». Рассмотрены освященные Википедией признаки государственного и международного терроризма и обобщено их проявление в национальной экономике в процессах внедрения англосаксонской модели рыночной экономики открытого типа. Раскрыто уменьшение роли государственного влияния на региональное развитие при разработке стратегий долгосрочного развития для достижения 7-ми Целей Развития Тысячелетия (ЦРТ) до 2015 года и 17-ти Целей устойчивого развития (ЦУР) на период до 2030 года. Выявлено отсутствие «дерева целей» по иерархии и во времени его согласованности с индикаторами ЦРТ, ЦУР и человеческого развития. Обнаружена тесная связь Международного геополитического бизнеса с проведением Первого (2004 г.) и Второго (2014 г.) Майданов в г. Киеве, запуска проекта "АТО". Раскрыты авторские варианты государственных решений по переходу унитарной Украины на модель бюджетного федерализма для укрепления ее независимости и суверенности как альтернативы проекта "АТО". В противоположность умышленно сфальсифицированной информации о рейтинговой оценки 2013 г. регионального человеческого развития в Луганской и Донецкой областях согласно Национальным методикам 2001, 2012 гг., доказана возможность прогнозирования 33 показателей Индекса регионального человеческого развития: 22 показателей-стимуляторов роста и 11 показателей-дестимуляторов развития. Благодаря этому определены стратегические и операционные цели социально-экономического восстановления Луганской и Донецкой областей Украинского Донбасса. The article reveals the possibilities of implementing the doctrine of three "S": social forecasting, social planning and social management in the formation of strategies for regional development of Luhansk and Donetsk regions and Ukraine as a whole. The main components of budgetary federalism of the unitary state with definition of coordinated borders of financial independence of Ukrainian Donbass and state regulation by reproduction of economic and vital activity of the population are considered. The results of the study, the subject of which were the leading components of scientific and methodological support of socio-economic recovery of Ukrainian Donbass, are presented in the form of a memoir-analytical review of fateful state and possible alternative solutions. The object of the study was the chronology, essence, content and validity of decisions. The working hypothesis of the review was to find out the origins of the civil-military conflict between the national authorities in 2014 and the population of Ukrainian Donbass, identifying the causes and factors of the tragedy of both sides 7 years ago in the context of "terror" and "terrorism". The features of state and international terrorism sanctified by Wikipedia are considered and their manifestation in the national economy in the processes of introduction of Anglo-Saxon model of open market economy is generalized. The reduction of the role of state influence on regional development in the development of long-term development strategies to achieve the 7th Millennium Development Goals (MDGs) by 2015 and 17 Sustainable Development Goals (SDGs) for the period up to 2030 is revealed. The absence of a "goal tree" in the hierarchy and in the time of its coordination with the MDG, SDG and human development indicators was revealed. The close connection of International Geopolitical Business with the holding of the First (2004) and Second (2014) Maidans in Kyiv, the launch of the "ATO" project was revealed. Author's versions of state decisions on the transition of unitary Ukraine to model of budget federalism to strengthen its independence and sovereignty as an alternative to the "ATO" project are revealed. In contrast to the deliberately falsified information on the rating of 2013 of regional human development in Luhansk and Donetsk regions according to the National Methods of 2001, 2012, it is possible to predict 33 indicators of the Regional Human Development Index: 22 growth stimulators and 11 development disincentives. Thanks to this, the strategic and operational goals of the socio-economic reconstruction of Luhansk and Donetsk regions of Ukrainian Donbass have been determined.