На гребні економічної освітньої, наукової та виховної роботи - Чеботарьов, В.А. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Статтю присвячено 100 річчю одного зі старіших закладів вищої освіти південного сходу України – Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Широко відомі в Україні та за її межами досягнення і внесок ЛНУ імені Тараса Шевченка у сферах педагогіки, історії, географії, філології та лінгвістики, фізики і математики, олімпійського спорту. На рівні кращих досягнень є також здобутки ЛНУ у галузі економічної науки, що показано на прикладі сучасної кафедри економіки, маркетингу та підприємництва. Автор робить спробу встановлення історичної справедливості в історії світової економічної науки: доведення неперевершеного значення розробок колишнього завідувача кафедри Василя Антоновича Бадера. Він наприкінці шістдесятих років минулого сторіччя паралельно зі всесвітньо відомим Ота Шиком у контексті теорії «ринкового соціалізму» обґрунтовував приреченість і розпад соціалістичної системи господарювання та її трансформацію до ринкової економіки (набагато пізніше і за інших економічних та соціально-політичних умов до аналогічних поглядів дійшов батько політики «відкритих дверей» у Китаї Ден Сяо Пін). На початку двохтисячних років на базі кафедри вперше в Україні та країнах Центральної та Східної Європи запроваджено процес організаційно-економічного поєднання науково-дослідної та освітньої діяльності – створення Філіалу Інституту економіки промисловості Національної академії наук України при ЛНУ імені Тараса Шевченка. З початком війни на Донбасі кафедра стала першою і єдиною в Україні, на базі якої було створено комунікаційно-консультаційний центр з супроводу грантової політики провідних міжнародних благодійних організацій у Луганській та Донецькій областях. На кафедрі опрацьовано одну з перших в Україні концепцію «Плану Маршала» для Донбасу». Унікальним є досвід запрошення науковців кафедри для викладання в Польщі фахових дисциплін студентам країн Європейського Союзу, Азії та Африки за Програмою ERASMUS+. Інноваційними є практики з участі у найпрестижніших європейських науково-практичних та дослідницьких проєктах, заохочення на постійній основі до освітнього процесу провідних фахівців-підприємців, викладання англійською мовою дисциплін вільного вибору та співпраця з органами державної влади. Статья посвящена 100-летию одного из старейших высших учебных заведений юго-востока Украины – Луганского национального университета имени Тараса Шевченко. Широко известны в Украине и за ее пределами достижения и вклад ЛНУ имени Тараса Шевченко в области педагогики, истории, географии, филологии и лингвистики, физики и математики, олимпийского спорта. На уровне лучших также достижения ЛНУ в области экономической науки, что показано на примере современной кафедры экономики, маркетинга и предпринимательства. Автор делает попытку восстановления исторической справедливости в истории мировой экономической науки: подтверждение непревзойденного значения разработок бывшего заведующего кафедрой Василия Антоновича Бадера. Он в конце шестидесятых годов прошлого столетия параллельно с всемирно известным Ота Шиком в контексте теории «рыночного социализма» обосновывал обреченность и распад социалистической системы хозяйствования и ее трансформацию к рыночной экономике (гораздо позже и в других экономических и социально-политических условиях к аналогичным взглядам пришел отец политики «открытых дверей» в Китае Дэн Сяо Пин). В начале двухтысячных годов на базе кафедры в Украине и странах Центральной и Восточной Европы основан процесс организационно-экономического единения научно-исследовательской и образовательной деятельности – создание филиала Института экономики промышленности Национальной академии наук Украины при ЛНУ имени Тараса Шевченко. С началом войны в Донбассе кафедра стала первой и единственной в Украине, на базе которой был создан коммуникационно-консультационный центр по сопровождению грантовой политики ведущих международных благотворительных организаций в Луганской и Донецкой областях. На кафедре разработана одна из первых в Украине концепция «Плана Маршала» для Донбасса». Уникальным является опыт приглашения ученых кафедры для преподавания в Польше профессиональных дисциплин студентам стран Европейского Союза, Азии и Африки по Программе ERASMUS+. Инновационными являются практики по участию в самых престижных европейских научно-практических и исследовательских проектах, привлечение на постоянной основе к образовательному процессу ведущих специалистов-предпринимателей, преподавание на английском языке дисциплин свободного выбора и сотрудничество с органами государственной власти. The article is dedicated to the 100th anniversary of one of the oldest institutions of higher education in the south-eastern Ukraine – Luhansk Taras Shevchenko National University. The achievements and contribution of LNU in the fields of pedagogy, history, geography, philology and linguistics, physics and mathematics, and Olympic sports are widely known in Ukraine and abroad. At the level of the best achievements there are also achievements of Luhansk Taras Shevchenko National University in the field of economic science, which is shown by the example of the modern department of economics, marketing and entrepreneurship. The author makes an attempt to establish historical justice in the history of world economics: to prove the unsurpassed importance of the developments of the former head of the department Vasily Antonovich Bader. In the late 1960 s, in parallel with the world-famous Ota Šik, in the context of the theory of "market socialism" he substantiated the doom and disintegration of the socialist economic system and its transformation into a market economy (much later, under other economic and socio-political conditions, Deng Xiaoping, the father of the "Opening of China", came to similar views). At the beginning of the 2000s, for the first time in Ukraine and Central and Eastern Europe, the department introduced a process of organizational and economic combination of research and educational activities – the establishment of a branch of the Institute of Industrial Economics of the National Academy of Sciences of Ukraine at the Luhansk Taras Shevchenko National University. With the beginning of the war in Donbass, the department became the first and only in Ukraine, on the basis of which was established a communication and consulting support center for leading international charitable organizations in Luhansk and Donetsk regions. The department has developed one of the first in Ukraine concepts of "Marshall Plan" for the Revival of the Donbas". The academic mobility experience of the department gained via the Visiting Professor program in teaching professional disciplines in Poland to students from the European Union, Asia and Africa under the ERASMUS+ Program is unique. Innovative are the practices of participation in the most prestigious European scientific and practical research projects, encouragement on a regular basis to the domestic educational process of leading entrepreneurs, teaching disciplines of free choice in English and cooperation with public authorities.