Цифровий архів Голодомору в Україні 1932–1933 рр. як універсальний джерельний мережевий ресурс: документальний та візуальний сеґменти проекту - Боряк, Г.; Лобузіна, К.; Юркова, О. (Український історичний журнал, 2021)
Мета статті полягає у висвітленні моделі контенту та структури бази знань
універсального джерельного мережевого ресурсу «Цифровий архів Голодомору / Holodomor
Digital Archives», створеного 2020 р. на основі його прототипів початку 2000‑х рр.
(«Електронний архів Голодомору» та ін.). Увагу приділено характеристиці структури
архіву, особливостям його частково реалізованих документального й візуального сеґментів.
Методологія дослідження базується на загальнонаукових (насамперед аналізу, типологізації,
конкретизації) та конкретно-історичних (у тому числі історико-хронологічному, періодизації,
історико-системному, критики джерел) методах. Наукова новизна полягає у створенні
загальної структури тематичного архіву, що передбачає консолідацію широкого масиву
різновидових, багатоаспектних, значних за обсягом джерельних масивів (як текстових,
так і візуальних) на основі архівних, музейних, бібліотечних колекцій, їх систематизацію та
представлення на ресурсі. Виконання у 2020 р. пілотного проекту з виявлення і збирання
цифрового масиву фотодокументів періоду Голодомору в музеях Київської обл. дало
можливість опрацювати методику досліджень музейних колекцій для розширення відповідного
верифікованого візуального ряду. Висновки. Завдання «Цифрового архіву Голодомору» як
універсального мережевого тематичного ресурсу – інтеґрація всіх дотичних до проблеми
джерел. Перспективними блоками, крім документального та візуального, є також корпуси
повнотекстової бібліографії, наукової й художньої літератури, усноісторичних свідчень,
аудіо-, відеозаписів, сканованих зображень архівних документів, розташованих поряд із
метаграфованим текстом, із відповідними гіперпосиланнями на інші мережеві ресурси. Таким
чином, за допомогою сучасних цифрових засобів організації даних дослідники отримають
репрезентативну джерельну базу документів і матеріалів про період Голодомору в Україні. The purpose of the research is to highlight the content model and a structure of the
knowledge base of the universal source network resource Holodomor Digital Archives, created
in 2020 on the basis of its prototypes in the early 2000s (Electronic Holodomor Archives, etc.).
Particular attention is paid to the characteristics of the structure of the Archives and the features
of its partially implemented documentary and visual segments. The research methodology is
based on general scientific (analysis, typology, concretization) and concrete-historical (historicalchronological,
periodization, historical-systemic, critique of sources) methods. The scientific
novelty. The authors created a general structure of the Holodomor Digital Archives, which involves
the wide array of diverse, multifaceted and significant sources (both textual and visual) on the
basis of archival, museum and library collections, systematized them and began their publication
on the resource. The pilot project Scattered and Unknown Holodomor Era Visual Documents:
Kyiv Region launched in 2020 and aimed at uncovering of Holodomor era photos in museums of
Kyiv region resulted in development of the research methods of museum collections for widening
verified visual sources of the Holodomor era. Conclusions. The task of the Holodomor Digital
Archives as a universal network thematic resource is the integration of all relevant sources. In
addition to documentary and visual segments the authors provide the publication of the full-text
bibliography, scientific and fiction literature, oral history sources, audio and video records, scanned
images of archival documents located side-by-side with metagraphed texts, with relevant hyperlinks
to other online resources. Thus, with the help of modern digital instruments of data organization,
researchers will receive an extremely representative source base of documents and materials about
the Holodomor in Ukraine.