Франко про мовно-культурну ситуацію в Україні кінця ХІХ – початку ХХ ст. - Коць, Т. (Культура слова, 2016)
У статті проаналізовано погляди І. Франка на формування
єдиного літературного стандарту в контексті мовної дискусії
кінця ХІХ – початку ХХ століть. Визначено теоретичні засади
лінгвістичних праць митця й простежено їх відбиття в художній
мовотворчості і в наукових працях. Звернено увагу на проблеми
уніфікації східноукраїнської та західноукраїнської мовних традицій,
вживання діалектизмів, іншомовних слів. The article analyzes the views Franko unify the literary standard
language in the context of the discussion of the late XIX – early
XX centuries. Theoretical foundations of linguistic works of the artist
and traced their reflection in art linguistic creativity and scientific works.
Attention is paid to the problem of unification of the Eastern and Western
traditions of language, the use of dialect, foreign words.