Наукова діяльність і мовна особистість вченого - Мацько, Л. (Культура слова, 2017)
Статтю присвячено аналізу наукового доробку
С. Я. Єрмоленко в галузі лінгвостилістики та лінгвофольклористики,
лінгвоукраїнознавства, історії літературної мови. Відзначено
вагомий внесок ученого на прикладі індивідуальних і колективних
монографічних праць «Фольклор і літературна мова»,
«Мовно-естетичні знаки української культури», «Нариси
з української словесності (стилістика та культура мови)», «Мова
і українознавчий світогляд», «Українська лінгвостилістика ХХ –
початку ХХІ ст.: система понять і бібліографічні джерела»,
«Літературна норма і мовна практика», «Територія мови Тараса
Шевченка».
Закцентовано на ролі лексикографічного доробку вченого
в розвитку практичної («Новий словник епітетів української мови»)
та теоретичної лінгвостилістики (енциклопедія «Українська мова»). The article is devoted to the analysis of the scientific work of
S. Ya. Yermolenko in the field of linguistic stylistics and linguistic
folklore studies, the history of literary language. Significant contribution
of the scientist is noted on the example of individual and collective
monographic works: «Folklore and literary language», «Language and
aesthetic signs of Ukrainian culture», «Essays on Ukrainian Literature
(Stylistics and Language Culture)», «Language and Ukrainian-speaking
worldview», «Ukrainian linguistic stylistics of the 20th – early 21st
centuries: a system of notions and bibliographic sources», «Literary
norm and language practice», «The territory of the language of Taras
Shevchenko’s language».
The attention is drawn to the role of lexicographic work in the
development of practical («New Dictionary of epithets of the Ukrainian
language») and theoretical linguistic stylistics (encyclopedia «Ukrainian
language»).